HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

8 poddar som ger tröst, skratt och info i coronatider

24 mar, 2020 
Ungkvinna med hörlurar och telefon plus Anna Mannheimer och Mia Skäringer
Vad behöver man just nu? Tröst, skratt och fakta om corona. Här är åtta poddar som ger dig det – fast kanske inte samtidigt.
Annons

Sällskapssjuk, uttråkad eller bara lite nyfiken? Passa på att lyssna på en podd. Här är 8 tips för dig som vill bli distraherad – eller informerad – i coronatider.

Mark & Jonas

För dig som vill se ljuset i tunneln:

Rn ung Mark Lebengood lutar huvudet mot en ung Jonas Gardells axel

Vi var många som blev besvikna när Mark Levengood och Jonas Gardell lade ner sin poddcast Mark & Jonas för något år sedan. Men nu är de tillbaka, för att muntra upp oss under coronatider! Hittills har två avsnitt kommit och namnen på dem säger allt: Så gör du ditt eget toapapper och Så nära men ändå så långt borta. Mark är fast på Åland och Jonas ensam i lägenheten, men de är sig lika: Den ena underfundig och den andre vass. Och båda är lika roliga.

Annons

Skäringer & Mannheimer

För dig som vill bli engagerad – och skratta:

Anna Mannheimer och Mia Skäringer står intill varandra

Två av Sveriges roligaste kvinnor har en poddcast ihop, Skäringer & Mannheimer, och föga förvånande är den en av landets mest populära. När Mia Skäringer och Anna Mannheimer sätter sig framför mikrofonen blir det aktuellt, träffande och roligt. Bäst just nu är avsnittet med professor Agnes Wold, som inleds med Mias farmors toapappersråd: ”I hårda tider använd båda sidor” och sedan fortsätter med seriös och viktig information – på ett lättsamt sätt.

Annons

Alex och Sigge

För dig som vill ha infotainment:

Alex Schulman och Sigge Eklund sitter mittemot varandra på varsin toastol.

Nä, inte de två, kanske du tänker. Jo, just de två. Vill du ha snabbtänkt analys och personliga anekdoter ska du absolut ge Alex Schulmans och Sigge Eklunds podd, Alex & Sigges podcast, en chans. Just nu sitter Sigge i Los Angeles och oroar sig för att Sverige inte gör tillräckligt för att stoppa corona, medan Alex här hemma litar på Folkhälsomyndigheten. Men självklart pratar de också barndom, syskon och jobbiga situationer – precis som vanligt.

Annons

Wahlgren & Wistam

För dig som vill tjuvlyssna på tjejsnacket:

Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren sitter bredvid varandra iförda pingvinkostymer.

Två vanliga kvinnor, som råkar vara kändisar – och väldigt roliga: Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam pratar om sina liv som påverkas av corona precis som alla andras i sin podcast Wahlgren & Wistam. Hur det är när 90 personer kommer på föreställningen istället för 900 – och ska man egentligen bjuda hem vänner?

Dumma människor

För dig som är nyfiken på människor:

Lina Thomsgård hänger på Björn Hedensjös axel.

Gillar du att gräva ner dig i varför vi människor är som vi är? Då är Dumma människor podden för dig. Lina Thomsgård samtalar med psykologen och författaren Björn Hedensjö om allt från psykopater till skvaller. Samtalen bygger på vetenskap och studier – som ofta är udda och roliga. Självklart har de också ett corona-avsnitt, där de bland annat pratar om hur rädsla påverkar oss. Gör det oss lite dummare än vi egentligen är – och vad får det i så fall för konsekvenser?

Annons

Vetenskapsradion nyheter

För dig som vill veta det senaste om corona:

Två ugglor under texten Vetenskapsradion nyheter

Om du inte är helt trött på corona och vill veta mer är Vetenskapsradions korta coronaspecial perfekt lyssning. I korta inslag på ett tiotal minuter tar man upp sådant som vi undrar om. Hur smittar det, är det farligare för astmasjuka, kan husdjur smittas?

Historiepodden

För dig som vill få perspektiv:

Gammal karta med texten Historiepodden

Prisbelönta och populära podcasten Historiepodden tar upp historiska händelser på ett engagerande och lättfattligt sätt. Gymnasielärarna Robin Olovsson och Daniel Hermansson  berättar om högt och lågt, Allt från kulturella fenomen som manlig vänskap på 1800-talet, till de stora tunga världshändelserna som krig och farsoter. Vill man få distraktion kan man lyssna på till exempel avsnittet om champagne. För den som vill höra något kusligt aktuellt finns Pestens tid, två avsnitt om digerdöden.

Annons

Medicinvetarna

För dig som vill ha vetenskaplig fakta:

Man och kvinna sitter tillsammans vid mikrofon.

Det pratas mycket om Spanska sjukan i dessa coronatider. Vill du veta mer om den, hur man vinner mot ett virus  eller kanske om något helt annat, som gluten eller snus? Karolinska institutets, KI:s, populärvetenskapliga podd Medicinvetarna tar upp aktuella snackisar – och passar på att krossa lite myter på vägen.

Läs mer:

5 nyord som dykt upp i coronakrisen – har du hört dem?

Glöm inte bort din mentala hälsa i coronakrisen – här är 5 tips

Annons

Därför ska du inte åka till landet i coronatider

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Läs det senaste om coronaviruset och uppdatera dig på vad olika experter har att säga om utvecklingen. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Annons