8 nyttiga aktiviteter – som inte involverar träning

Sänk blodtrycket med stickning.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När vi pratar om att vara hälsosamma tänker vi i första hand på att äta nyttigt och att motionera. Men det finns så många fler saker vi kan ägna oss åt som är bra för kropp och sinne – som INTE är träning.

Här är några exempel så saker du kan ägna dig åt i vardagen för att sänka dina stressnivåer och ditt blodtryck samt minska risken för flera sjukdomar.

 

Sticka och virka

Fram med virknålen! Det är nämligen så att aktiviteter som håller dina händer upptagna får dig att släppa tankarna på det som stressar dig. Samtidigt visar en studie från 2013 att stickning kan förbättra din kognitiva förmåga – och ju mer du stickar desto bättre!

Läs också: ”Jag botar depressionen med stickning”

 

Jobba som volontär

Att hjälpa till som volontär någonstans eller skänka pengar till välgörenhet har sina hälsofördelar. Enligt en studie som publicerats i American Journal of Public Health löper generösa människor upp till 30 procent mindre risk att dö på grund av en stressande händelse.

En studie från 2007 visar också att vi mår lika bra när vi skänker bort pengar, som när vi handlat någon för dem.

Läs också: 5 oväntade knep som ger mer kraft

 

Gosa med katten

Att ha ett husdjur att ta hand om har visat sig vara rena hälsoboosten. Det kan sänka ditt blodtryck och dina kolesterolvärden samt minska känslan av ensamhet. Här är fyra sätt som ensamhet kan skada din hälsa.

Fö hundägare är vinsten dubbel, efter som de får extra motion när hunden måste rastas flera gånger om dagen. Motionen kan vara avgörande för om en person bli överviktig eller ej

Läs också: 7 hälsofördelar som bara gäller kattägare

 

Vill du läsa mer om hälsa och personlig utveckling? Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

 

 

Laga mat

Som du nog vet vid det här laget är ett hemlagat mål mat oftast nyttigare än om du köper hem eller äter ute. Färdiglagad mat har en tendens att vara full av salt, tillsatt socker och extra fett, oh de som äter ute varje dag får i genomsnitt i sig 130 kalorier mer dagligen.

Att lära barnen att laga mat sätter dessutom en bra standard inför vuxenlivet.

Läs också: Sveriges sexigaste hobby – det ska du göra på fritiden

 

Påta i trädgården

Att odla dina egna frukter och grönsaker är förstår nyttigt och bra på alla sätt och vis. Men att ha hand om en trädgård är också ett av de bättre sätten att minska depressionssymptom och stress. Bara synen och lukten av en trädgård hjälper oss att slappna av.

Forskning har också visat att trädgårdsarbete kan minska risken för demens med upp till 47 procent för 70-åringar. Samtidigt som en dag i trädgården gott kan jämföras med ett pass på gymmet vad gäller kaloriförbränning.

Läs också: Smartaste träningen just nu: Trädgårdsarbete

 

Meditera

Det är inte träning, men du kan behöva träna på det. Den uråldriga aktiviteten sägs vara bra för bland annat matsmältning och blodtryck, minskar stress och ökar mängden serotonin och dopamin som gör att vi känner oss glada och lyckliga.

Meditation kan också lindra smärta. En ny studie visar att meditation kan hjälpa mot fysisk smärta och lindra upp till 27 procent (jämfört med morfin som bara lindrar intensiteten med 22 procent).

Läs också: Meditera på promenaden – så gör du

 

Färglägga

Precis som stickning så kan färgläggande, ritande eller måleri hjälpa dig att tänka på annat och slappna av och släppa oron. Konst och andra kreativa aktiviteter, som musik eller skrivande, har också visat sig ha läkande effekt på stressade sinnen.

Läs också: Färgerna du absolut inte ska måla ditt hem med

 

Resa

Att ta ledigt från jobbet och ge dig ut på en resa kan faktiskt minska risken för hjärtsjukdom och depression. En studie som publicerats i Psychosomatic Medicine visar att lite ledigt kan sänka ditt blodtryck och dina stresshormoner, och att se och upptäcka fantastiska platser KAN faktiskt minska risken att får cancer, enligt en annan studie.

Källa: Health.com

Foto: IBL

 

Med MåBra:s onlinekurser och webbguider blir det enklare än någonsin att nå dina hälsomål.

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: