HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

8 anledningar att ta sömnbristen på allvar

05 jun, 2019 
Sömnbrist förkortar livet.
"Ju mindre du sover desto kortare kommer du leva" säger den amerikanske forskaren Matthew Walker. Och det finns mängder av bevis för att påståendet stämmer. Här är några av dem.
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Att prioritera sömnen kan göra all skillnad för din hälsa. Du vet säkert själv hur det känns efter en natt med för få timmar i sängen eller om du legat och vridit och vänt dig timme efter timme. Det är inte bara ögonen som känns tunga och grusiga – fokuset är inte vad det borde vara och humöret likaså – kanske går det till och med ut över din träning och ökar ditt sötsug.

Men det finns fler och allvarligare anledningar att se till att få dina 7-9 timmars sömn varje natt – framför allt på längre sikt. Det finns tillfällen då det är svårt att styra över mängden sömn – som under småbarnsåren – och det överlever man även om det känns riktigt tungt ibland, men att leva länge med konstant sömnbrist kan påverka din livslängd negativt.

Här är några exempel på hur sömnbristen saboterar ditt välmående – och anledningar att ta ditt sömnbehov på allvar.

Huden läker sämre

Solskador och ålderspåverkan på huden får ingen tid att läka när du inte sover, vilket är anledningen till att personer som sover för lite oftare har hudproblem än andra. Studier har också visat att sömnbrist hänger ihop med vissa kroniska hudsjukdomar.

Annons

Ökad risk för dåliga vanor

Sömnbrist gör oss sämre på impulskontroll – och ofta handlar det om impulser kring saker som får oss att må bättre för stunden. Det kan vara att vi har lättare att hänge oss åt rökning, dricka alkohol, äta godis, inte träna och så vidare. Forskare tror att det hänger ihop med obalans i hormonerna som vi får av att sova för lite. Dessa obalanser har också setts ha samband med högt BMI.

Vi känner oss ensamma

Studier har visat att personer med sömnbrist oftare har svårt att knyta an till andra människor, så det påverkar alltså den sociala förmågan. Det gör i sin tur att vi känner oss mer ensamma än annars, och känslan av ensamhet kan göra att vi sover sämre. Det blir en ond spiral.

Minnet försämras

Det har flera gånger bevisats att barn och tonåringar gör bättre ifrån sig i skolan om de får börja en timme senare. Men det gäller faktiskt inte bara barn – vuxna skulle också kunna gynnas av en senare arbetsdag. Flera studier har visat att sömnbrist försämrar vår förmåga att komma ihåg ord vi har lärt oss, och att vi blir sämre på att förbättra nyinlärda kunskaper.

Annons

Det finns även bevis för att för lite sömn kan påverka långtidsminnet, framförallt hos äldre.

Hjärtat påverkas negativt

Det finns gott om vetenskapliga bevis för att sömnbrist påverkar hjärtat negativt. I en studie höll forskarna testpersonerna vakna i 88 timmar – och de kunde se att blodtrycket sköt i höjden. Även personer som tilläts sova 4 timmar per natt visade sig få förhöjd vilopuls. Man har även sett att vissa proteiner som är markörer för hjärtsjukdom ökar hos personer med sömnbrist.

Reaktionsförmågan avtar

Det är inget nytt, men det kan vara ack så farligt ändå – inte minst om du exempelvis sitter bakom ratten. Flertalet studier visar att sömnbrist gör att vi tar längre tid på oss att reagera på något som händer, och att vi blir sämre på att fatta beslut.

Immunförsvaret blir sämre

Vårt immunförsvar skyddar oss mot otaliga infektioner varje dag från både bakterier och virus. Men när du inte sover tillräckligt fungerar immunförsvaret sämre, det kan räcka med en dålig natt för att dra på dig en förkylning du annars kan kunnat värja dig mot. Sömnbrist tycks även göra nytagna vaccin mindre effektiva.

Annons

Ökar risken för depression

En omtalad studie visade vad som gör oss lyckliga och olyckliga – och trots att många trodde att pengar skulle påverka lyckan visade det sig att sömnen hade större inverkan, i alla fall åt det olyckliga hållet om vi sovit för lite. Det finns även studier som visar att kvinnor som får tillräckligt med sömn är lyckligare i sina relationer, och att sömnbrist ökar risken för depression.

Kan ge diabetes

Sömnbrist påverkar ämnesomsättningen negativt. Vi har tidigare skrivit om hur för lite sömn kan får dig att gå upp i vikt, men det kan även försämra din insulinkänslighet och i sin tur ge dig diabetes typ 2.

Källa: Business Insider, NCBI  Foto: TT

 

Behöver du hjälp att få ordning på din sömn? Läs mer här:

De 7 vanligaste sömnproblemen – och tipsen som hjälper

Läs mer:

Så påverkas sömnen av din personlighet

Sluta vakna mitt i natten – eller lär dig somna om

11 effektiva knep som kan hjälpa dig att somna snabbare

Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!

kurs-somn

Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!

Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här

 

Annons