7 vanliga stressdrömmar om jobbet – så här tyder du dem

Människor som känner oro, ångest och stress på arbetsplatsen kan ofta ta med sig dessa känslor in i drömmarna. Att lära sig tolka dem kan vara ett bra sätt att definiera problemet för att sedan kunna ta tag i det.

För Business insiders räkning tyder Michael Lennox – forskare inom psykologi och expert inom drömtydning – de vanligaste arbetsrelaterade stressdrömmarna.

Läs också: Jobbar du dig sjuk? 6 stresstriggers att se upp för

1. Du har sex med en kollega

Enligt Lennox är det här en av de vanligaste drömmarna vi har om jobbet och den har sällan något med äkta känslor att göra. Ofta kan drömmen handla om en kollega du inte är det minsta attraherad av och aldrig skulle ha sex med i verkliga livet.

Drömmen handlar dock inte enbart om sex. Snarare kan sexet ses som en symbol för interaktion och att du gärna skulle vilja addera din kollegas tankesätt eller egenskaper i ditt eget arbete.

2. Du är på jobbet

När arbetsdagen är slut vill de flesta gärna koppla bort allt som har med jobbet att göra, men drömmarna tar dig tillbaka. Det behöver inte handla om något särskilt, men du drömmer helt enkelt att du fortfarande jobbar.

Lennox förklarar att det – i de flesta fall – handlar om att du upplever en svårhanterad stress som hjärnan är tvungen att processa även när du sover.

3. Du är naken

Att drömma om att du är naken på jobbet bland dina kollegor är – enligt Lennox – ett solklart tecken på det så kallade bluffsyndromet, eller impostor syndrome, som är den engelska termen.

Det handlar i huvudsak om en osäkerhet kring sina prestationer, att du inte känner att du för förtjänar den framgång du nått i arbetslivet och är rädd för att dina kollegor ska syna din bluff.

Läs också: Sovställningen som kan ge dig mardrömmar

4. Du skadar din chef

Är du våldsam i drömmen är det ofta ett sätt att kompensera för känslan av maktlöshet på jobbet, enligt Lennox.

Eftersom det är oacceptabelt att använda våld på arbetsplatsen utövas den impulsen i drömmen istället.

5. Du är försenad

Den här drömmen kan tolkas ganska bokstavligt och punktligheten kopplas ihop med det ansvar du känner för att hålla ditt ord.

En dröm om att du kommer för sent handlar i grund och botten om prestationsångest, menar Lennox, och att du är orolig för att inte leva upp till det som förväntas av dig.

6. Du får sparken

När du drömmer om att få sparken handlar det om att du omedvetet förbereder dig på hur du skulle reagera om du skulle förlora jobbet i verkligheten, säger Lennox.

7. Du blir jagad

Att bli jagad är en vanlig dröm och kan ske i vilken miljö som helst, dock reflekterar dessa drömmar ofta ångest och stress över arbetet.

Människor som känner sig pressade över sin arbetssituation kan ofta drömma om att ett vilt djur eller en okänd angripare jagar dem. Oavsett vad det är som flåsar i nacken är det en symbol för de krävande arbetsuppgifterna som aldrig verkar ta slut. Du blir helt enkelt jagad av allt du måste göra.

Källa: Business insider Foto: Shutterstock

Läs också: ”15 saker som leder dig rakt in i väggen på jobbet”

Utvald läsning