FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Vi slår hål på 7 vanliga myter om kroppen

25 aug, 2021 
kvinna på vintern, tunga och fingrar
Vetenskapen utvecklas – har du hängt med? Här är sju vanliga skrönor som de flesta hört sedan barnsben, men som är falska.
Annons
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

I takt med forskningens framsteg framkommer nya rön som ofta motbevisar det vi förr trodde var sanning. Men allt för sällan når den nya kunskapen ut till folket, som år ut och år in fortsätter att föra skrönorna vidare.

Och visst är det bra att ha ett argument för varför man ska ha mössa eller den tjocka jackan eller varför folk ska sluta knäcka sina fingrar – men låt dem vara riktiga (som att det är skönt med mössa och att slippa frysa, eller att det kryper i kroppen på oss andra när fingrarna knakar).

Här är vetenskapliga motargument för sju av våra vanligaste myter om kroppen

Tungkartan – falskt

Du vet kartan över sött, salt, surt och beskt? Har du också alltid trott att sött, det känner man längst fram på tungan, och de salta smaklökarna sitter på sidan? Nja, den här över 100 år gamla kartan har flera gånger motbevisats av vetenskapen. Smaklökar finns i hela munnen och de kan alla känna olika smaker.

Annons

Urin är sterilt – falskt

Många tror att urin är sterilt, men det stämmer inte riktigt. Det kan visst finnas bakterier i urin, både ofarliga och som ett tecken på att något inte står rätt till i din kropp. Och hur är det egentligen? Kan man dricka sitt eget urin om man går vilse i öknen? Det kan säkert stilla törsten för stunden (även om det inte lär smaka så gott) men natrium och andra mineraler i urinen skulle sedan bara göra dig mer uttorkad. Vissa människor har druckit sin egen urin i extrema överlevnadssituationer och överlevt för att berätta historien, men det är alltså ingen rekommendation. Rent tekniskt så kan man dock destillera urinet och framkalla dricksvatten.

kvinna rakar benen
Det känns vasst, men nej, håren är inte grövre.

När man rakar sig blir håret som växer ut grövre – falskt

Nej, att stubben upplevs som vass och mörkare är bara en känsla som kommer av att håret växer ut med en tvärt avskuren kant till skillnad mot vad ett orakat hårstrå har.

Annons

Att knäcka fingrarna kan ge ledproblem senare i livet – falskt

Har vi inte alla hört att hört att om vi knäcker fingrarna riskerar vi att få ledproblem senare i livet? Det finns dock inga bevis på att knakandet skulle orsaka artrit eller artros.

I en undersökning från 2011 jämförde den amerikanske läkaren Kevin deWeber röntgenfotografier av händerna på 215 äldre människor som antingen regelbundet hade knäckt fingrarna under flera år eller aldrig hade gjort det.

Undersökningen visade inga tecken på att knäckandet skulle vara skadligt.

Vi tappar mest kroppsvärme genom huvudet – falskt

Självklart hjälper mössan dig att hålla dig varm. Men att vi förlorar orimligt mycket värme genom huvudet i förhållande till andra ställen på kroppen, det är falskt. Vi förlorar cirka 10 procent av kroppsvärmen genom huvudet, inte mer än hälften som vissa påstår.

barn plockar mat på golvet
Appapp!

Tappat mat på golvet? Du har fem sekunder på dig – falskt

Jobbar ni efter femsekundersregeln hemma? Sorry, men att vi har fem sekunder på oss att plocka upp något från marken innan bakterier angriper det är en myt. Forskare vid Rutgers University testade olika matvaror, bland annat vattenmelon, bröd med smör (klassiker…) och vingummi på fyra olika slags ytor för att se hur lång tid det tog innan bakterierna började hopas. Resultatet? En sekund.

Annons

Är du för tunt klädd blir du förkyld – falskt

Det känns ju ändå rätt logiskt att du ligger där med rinning näsa och ont i halsen efter att du var ute alldeles för tunt klädd. Men det finns faktiskt inga studier som visar ett direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för förkylningsvirus. Anledningen till att vi oftare blir förkylda under de kalla månaderna är helt enkelt att vi tillbringar mer tid inomhus i slutna rum där vi blir mer utsatta för virus. Och bakteriebekämpningen i kroppen funkar sämre om du är nedkyld. Dessutom är det ju inte skönt att frysa, så klä på dig!

Foto: TT

Annons