7 sköna skäl att basta i vinter!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Varför inte göra som finnarna och fira vinter med ett besök i bastun? För det är ingen slump att det finns hela tre miljoner bastur i Finland, varav en är belägen i ett pariserhjul mitt i huvudstaden! Ingenting anses så avkopplande och renande för både kropp och tankar som att ta sig en bastu. Och självklart har man också tagit fram vetenskapliga bevis för att en stund i värmen gör hälsan gott. Här är några av anledningarna:

  1. Det ”gympar” hjärtat och kärlen. Värmen vidgar våra blodkärl och gör att hjärtat slår snabbare. Men hjärtslagen ökar egentligen inte mer än under en rask promenad. När vi sedan kyler av oss, till exempel genom ett dopp i sjön,  dras kärlen ihop igen. Den här typen av kärlgympa är bra bland annat för blodtrycket.
  2. Vissa, mindre studier har antytt att bastande minskar risken för hjärtinfarkt, men det krävs mer forskning innan man kan säga det säkert. Men nyligen kom även rön som visar att de flesta personer med hjärtsjukdom kan basta utan risk. Däremot ska man undvika den värsta värmen.
  3. Värmen sätter igång hormonerna, bland annat stresshormoner som i sin tur väcker vårt immunförsvar och dämpar inflammationer. Det kan vara en förklaring till att värk minskar i värme.
  4. Även de morfinlika endorfinerna, som gör oss behagliga till mods, aktiveras. Det är därför man oftast känner sig lugnare och sover bättre efter en bastu.
  5. Att svettas är ett av få sätt som funkar när det gäller att rengöra porerna.  Porer är svettkörtlar och vill man få ut smuts ur huden är det enda sättet att öka svettavsöndringen till exempel med värme. Svett är kroppens sätt att bli av med avfall. Bastu och ånga är alltså renande!
  6. Cirkulationen i huden ökar också rejält i värmen. Så istället för att köpa en dyr crème ”som ökar cirkulationen i huden” kan du basta!
  7. Värmen fungerar också avslappnande på ansträngda muskler – kom i håg att även hjärnan är en muskel!

 

Läs också:

Bästa basturesan går till Helsingfors – stor reseguide!

allas-2016-opening_party-eetu_ahanen-045

Ingen badar bastu som finländarna. Vår redaktör Vivvi Alström har smakat på både finska delikatesser och ultradesignade bastubad. Här är en komplett guide:

Läs mer: Hetaste resmålet just nu: Basturesa till Helsingfors

Redaktionens tips
Dela på: