7 saker dina gaser kan avslöja om din hälsa

gasig mage

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att fisa kan kännas pinsamt och genant, men faktum är att pruttar är något helt normalt. Däremot ska du vara uppmärksam om du plötsligt börjar prutta mer än tidigare.

Här är sju saker som dina pruttar kan säga om hur du mår:

1. Dina magbakterier har fått spel

Den mat du äter tas om hand av magbakterierna i tjocktarmen. Men ibland händer det att de bakterierna tar sig in i tunntarmen, där de möter mat som ännu inte hunnit smältas. Alltsammans fermenteras då på en gång, något som kan leda till ökad gasproduktion. Har du nyligen haft magsjuka eller någon infektion? Det kan leda till bakteriell obalans i magen en tid efteråt. En antibiotikakur kan hjälpa, liksom att undvika livsmedel som kan öka gasbildningen, till exempel bönor, linser, plommon och lök.

2. Du kastar i dig maten

Att äta för snabbt gör att du sväljer mycket luft. Luften ska sedan ut någonstans, och troligtvis blir det i form av rapar – men pruttar är inte heller uteslutet. Så om du kan, sluta att äta på stående fot och ta dig tid att sitta ner ordentligt och faktiskt njuta av maten.

3. Du är förtjust i mjölkprodukter

Även om du alltid har kunnat äta mejeriprodukter utan problem, kan det ändras med tiden. Med stigande ålder kan det enzym som ska bryta ner mjölkprodukterna avta i kroppen. Om du upplever att du blir extra gasig när du äter ost eller dricker ett glas mjölk, kan det vara en god idé att undersöka om du på allvar har problem, genom att helt utesluta mjölkprodukter ur din kost under några dagar.

4. Du är känslig mot gluten

Om din kropp har problem med att hantera vissa livsmedel, resulterar det allt som oftast i gasbildning och en pruttig mage. Glutenintolerans, eller celiaki, är ett exempel på en autoimmun sjukdom som kan leda till en gasig mage. Känner du igen de här symptomen, kan det vara läge att besöka din läkare för en vidare utredning.

5. Dina hormoner förändras

Om du är i klimakteriet eller har en sjukdom som sätter hormonerna ur balans, kan det leda till en gasig mage. Vad det här beror på är inte klarlagt, men många kvinnor med hormoner i förändring upplever att deras tarmar inte riktigt rör på sig som förut. Oavsett varför gasbildningen ökar, kan träning hjälpa.

6. Du är förstoppad

Som om det inte vore jobbigt och smärtsamt nog att inte kunna bajsa, kan förstoppning dessutom göra att du pruttar mer än vanligt. Det beror på att du har mer bakterier än vanligt i tarmarna som avger gaser. Om du är förstoppad, se till att dricka massor av vatten, träna och äta fibrer.

7. Du är extra känslig för gaser

Vissa människor är helt enkelt mer känsliga för gaser än andra. Det betyder att även om du inte nödvändigtvis producerar mer gas än normalt, har du mer besvär av gasen. I så fall kan det vara läge att uppsöka en läkare, eftersom du kanske drabbats av IBS, eller Irritable Bowel Syndrome. Vårdguiden rekommenderar att du tar kontakt med en vårdcentral om du:

  • tycker att gasbesvären stör dig i vardagen
  • har besvär trots att du har prövat att behandla dig själv
  • är orolig för dina besvär.

Du ska också ta kontakt med vårdcentralen om:

  • du är över 50 år, inte har haft besvär från magen tidigare och nu har gaser och en känsla av att magen är uppkörd och utspänd, under mer än två veckor
  • du snabbt har gått ner i vikt eller tappat aptiten
  • du har gasbesvär i mer än två veckor och dessutom behöver gå på toaletten på andra tider än du brukar, eller om konsistensen på bajset har ändrats.

Källor: Women’s health, Expressen Hälsoliv, 1177 Vårdguiden

Läs mer:

Maten som gör din IBS-mage lugnare

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Luktar dina fisar illa? Så kan de bli bättre

Gasig mage? 5 bovar som inte är mat

Så undviker du gasig mage – med rätt mat

Redaktionens tips
Dela på: