SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Oväntade anledningar till att du alltid fryser

13 nov, 2016 
Frusenhet behöver inte bara bero på att det är kallt ute. Vi har listat 7 skäl till varför kroppen huttrar – och hur du höjer temperaturen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Du är för smal

Ett lågt BMI innebär att du saknar nödvändigt kroppsfett för att isolera dig från kyla. Detta påverkar din ämnesomsättning och kroppsvärme negativt. Att även ha för lite muskler kan leda till frossa, på samma sätt som stor muskelmassa höjer kroppstemperaturen. Ät lite oftare och rör dig mer så kommer kroppen i gång.

2. Du sover för lite

Sömnbrist kan inverka förödande på ditt nervsystem och påverka mekanismer i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. När du är trött fungerar även din ämnesomsättning sämre och cirkulationen blir trögare. Gå och lägg dig lite tidigare och sov ut på helgerna.

Läs också: 9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover!

3. Du är uttorkad

Ungefär 60 procent av människokroppen består av vatten, och vatten hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Vid vätskebrist blir din kropp känsligare för både låga och höga temperaturer. Drick mer vatten för att balansera vätskenivån.

Annons

4. Du har järnbrist

Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till frusenhet. Järn är ett viktigt mineral som hjälper de röda blodkropparna att transportera syre, vilket också värmer dig. Köp extra järn som tabletter eller i flytande form.

5. Din sköldkörtel är påverkad

Att ständigt frysa kan vara ett tecken på att din sköldkörtel inte utsöndrar tillräckligt med sköldkörtelhormon. En låg nivå hämmar ämnesomsättningen, vilket gör att kroppen inte kan producera värme. Behandlingen består i hormonet tyroxin i tablettform.

Läs också: Sköldkörtelproblem – lider du i onödan?

6. Du har dålig blodcirkulation

Om dina händer och fötter alltid är kalla har du förmodligen cirkulationsproblem. Detta innebär att hjärtat inte pumpar tillräckligt effektivt eller att du har en blockering av artärerna som förhindrar blodflödet till fingrar och tår. Inom sjukvården finns metoder för att undersöka cirkulationen.

7. Du äter för lite B12-vitamin

Detta näringsämne, som bara finns i animaliska produkter, spelar stor roll för att förebygga frossa. Kroppen behöver B12-vitamin för att skapa röda blodkroppar som transporterar syre. Brist på vitaminet kan leda till anemi. Ät mer kött, fisk och mejeriprodukter eller komplettera med kosttillskott.

Källa: Health.com

Text: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

Annons