7 märkliga saker stress gör med kroppen

Stress kan leda till hudproblem.

Många av oss har någon gång känt av de fysiska effekterna av stress. Det kan vara trötthet, hög puls eller ett tryck över bröstet. Men det finns andra saker som stress kan göra med din kropp – kanske lite mer oväntade saker. Framför allt handlar det om att stress kan trigga igång tillstånd som ligger latent i kroppen.

Plötsligt när du har en stressig period kanske du får problem med huden eller lederna. Det är inte säkert att man direkt kopplar problemen till stress, utan tror att problemen kommer av någon annan anledning. Men stress drabbar hela kroppen och kan därför orsaka problem överallt och på många olika sätt. Framför allt är det den höga halten av stresshormonet kortisol som är boven.

1. Hur stress påverkar musklerna och lederna

Kvinna med ledsmärta i foten masserar den med händerna.

Stress sänker din smärttröskel och gör att du kan få oväntat ont i muskler och leder. Du kan också bli stel i musklerna och få ryckningar. Som om det inte vore nog kan stress också göra att fibromyalgi och ledgångsreumatism blossar upp.

2. Hur stress påverkar hjärtat och lungorna

Kortisol är inte hjärtats bästa vän. Blodtrycket går upp, vilket i sin tur gör att risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar som stroke ökar, det visste du kanske redan. Men om du har astma kan den också förvärras när du är stressad eftersom lungorna också påverkas av dina stressnivåer.

3. Hur stress påverkar huden och håret

Har du rosacea? Så här tar du hand om din hud i sommar

Stress går hårt åt huden och kan göra att hudsjukdomar som psoriasis och rosacea blir förvärrade. Du kan också få torr och kliande hud med eksem av stress. Dessutom kan du få ökade svettningar och faktiskt tappa mer hår än vanligt.

Karin Adelsköld: Idag känner jag mig värdelös!

Karin Adelsköld om utmattningen.

Psst! Vår nya bloggare Karin Adelsköld skriver öppet om veckan på psykakuten och vägen tillbaka från utmattningen orsakad av stress. Läs hennes stärkande blogg här!

4. Hur stress påverkar magen

Magbesvär kan vara ett tecken på ggstockscancer

Stress bråkar verkligen med din matsmältning. Det kan vara lindrigare problem som magknip och gasighet till diarré eller förstoppning. Till och med mer komplexa magproblem som IBS och reflux kan till viss del bero på stress.

5. Hur stress påverkar huvudet, axlarna, käkarna

Den här triangeln är väldigt utsatt för spänningar när man är stressad. Smärta och muskler som drar ihop sig i nacken är väldigt vanligt, men även spänningar i käkarna kan komma av stress. Stressen kan till och med göra så att du drabbas av knäppande eller knakande käke på grund av bland annat tandgnissling.

6. Hur stress påverkar immunförsvaret

Denna mat stärker ditt immunförsvar.

För att hålla dig frisk ska kroppen ha ett starkt immunförsvar något som stressen motarbetar. Om du är stressad kommer du att ha lättare för att drabbas av till exempel förkylningar. Så om du är snuvig ofta kan det vara läge att fundera över dina stressnivåer.

7. Hur stress påverkar den mentala hälsan

Kvinna som lider av depression sitter i sin säng

Stress kan yttra sig som depression och göra att du tycker att det inte är så kul att göra saker du brukar gilla, som dina hobbies och att ha sex. Den tappade energin gör ofta att man också börjar äta sämre och träna mindre när man är stressad, vilket i sin tur gör allt ännu värre, eftersom träning och bra mat kan reducera stress.

Foto: TT

Källa: Cleveland Clinic

Läs mer:

Karin Adelsköld bloggar om stress, utmattning – och vägen tillbaka!

Stressa ner med nya snickartrenden

Därför ska du inte dricka alkohol när du är stressad

Utvald läsning