SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

7 kändisar om hur det är att vara bipolär

31 jul, 2020 
Kändisar om att vara bipolär
En dag kanske energin och självförtroendet flödar, nästa slår depressionen till. Här berättar sju kändisar om hur det är att leva som bipolär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara bipolär, eller manodepressiv som man sa tidigare, innebär att humöret svänger, liksom energinivån. Man pendlar mellan att vara väldigt upprymd med massor av energi där man blir överaktiv och har enormt självförtroende och att vara deprimerad och känna ångest, skuld, hopplöshet och ha svårt att fokusera.

Det finns olika typer av bipolär sjukdom och hur den ter sig kan ändras genom livet. Det börjar ofta med en eller flera depressioner och upptäcks vanligtvis i sena tonår eller unga vuxna år. Mellan perioderna av mani och depression är de flesta helt utan symtom, men inte alla.

Kändisarna om att vara bipolär

Det är inte helt vanligt att man hör personer tala högt om att de har sjukdomen, men en del kändisar har gått ut med att de är bipolära. Här är uttalanden från några av dem.

Mariah Carey

kändisar om att vara bipolär

Efter att ha legat på sjukhus efter ett sammanbrott diagnostiserades sångerskan som bipolär 2001 men ville själv inte tro på det och pratade därför inte öppet om det förrän 2018.

Annons

”Jag arbetade och arbetade och arbetade… Jag var irriterad och i ständig rädd för att göra människor besvikna. Det visade sig att jag upplevde en form av mani. ”

Idag är Mariah Carey öppen om sjukdomen och vill gärna öka andras medvetenhet om sjukdomen.

”Jag hoppas att vi kan komma till en plats där människor inte känner att de behöver gå igenom det helt själva. Det kan vara otroligt isolerande. Sjukdomen behöver inte definiera dig och jag vägrar att låta den definiera eller kontrollera mig.”, har hon sagt i en intervju med People.

Kanye West

kändisar om att vara bipolär

Efter att rapparen och sångaren varit inlagd på sjukhus för utmattning gjorde han på sin åttonde skiva ett uttalande i låten Ye, med frasen:

Annons

”Jag hatar att vara bipolär, det är fantastiskt”

Han har också kallat sjukdomen för ”sin superkraft” och pratat öppet om sjukdomen för att försöka öka medvetenhet och förståelse. Han liknade sjukdomen vid att få en känsla av konspiration. Och sa att han bland annat upplevde det som att han var övervakad, till exempel som att andra spelade in allt han sa.

Demi Lovato

kändisar om att vara bipolär

Sångerskan, skådespelaren och låtskrivaren Demi Lovato fick sin diagnos då hon var inlagd för ett behandlingshem som behandlar personer med anorexi och bulimi.

Annons

”Det fanns tillfällen då jag var så manisk, jag skrev sju låtar på en natt och var uppe till 05:30”, sa hon strax efter det.

Hon har senare blivit en talesperson för personer som lever med psykisk sjukdom och sagt att:

”Om du känner någon eller om du själv hanterar det, vet du att det är möjligt att leva bra. Jag är själv ett bevis på det”

Sinèad O’Connor

kändisar om att vara bipolär

Popstjärnan var 37 år när hon fick diagnosen bipolär och har bland annat pratat om sjukdomen i The Oprah Winfrey Show, där hon berättade att hon medicinerar mot depression och för att stabilisera humöret.

Annons

”Allt är en förbättring när du har varit i tröstlöshet”, sa hon om att ta medicinerna.

Linda Hamilton

kändisar om att vara bipolär

Skådespelerskan från bland annat klassikern Terminator fick sin diagnos sent i livet och valde att berätta om det tio år senare då hon kände att hon hade fått mer kontroll på livet.

”Min livskvalitet är mer fantastisk än jag någonsin kunde ha föreställt mig i de 20 år som jag kämpade med sjukdom”, har hon senare sagt.

Selena Gomez

kändisar om att vara bipolär

Skådespelerskan och sångerskan delade nyheterna om sin diagnos på Miley Cyrus Instagram Live-show ”Bright Minded” och berättade att hon sökt hjälp på de bästa mentalsjukhusen för att lära sig mer om sin diagnos och hantera sin rädsla inför den. Hon menar att information hjälper henne att känna sig lugnare.

Annons

”Efter flera år med att ha genomgått många olika saker, insåg jag att jag var bipolär,” sa Gomez.

Catherine Zeta-Jones

kändisar om att vara bipolär

Skådespelerskan gick redan 2011 ut med att hon var bipolär, då hon ville visa andra att de inte är ensamma i sjukdomen och uppmana att söka vård.

”Det finns ingen anledning att lida i det tysta, och det finns ingen skam i att söka hjälp”, sa hon då.

Källa: Health Foto: TT

LÄS MER:

Misstänker du att du är bipolär? Här är de vanligaste symtomen

12 sjukdomar som kan förändra din personlighet

Här är personlighetsdraget som ökar risken för psykisk sjukdom

Annons