SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

7 hälsovinster för dig som hänger i stallet

24 nov, 2016 
Gnägg! Att hänga med hästar bygger både muskler och karaktär. Kolla in alla hälsovinster här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fina vänner (både två- och fyrbenta), frisk luft och starkare muskler. Det är några av de logiska fördelarna för dig som har hästen som hobby. Här är tio hälsovinster du kan räkna med om du är en hästmänniska:

Bättre fysik

Att rida kräver både muskelarbete och bra flås. En lättare tur med hästen bränner 210 kcal på 30 minuter, lägg sedan till omvårdnad och alla kringsysslor och du är uppe i ett komplett träningspass. Ofta med frisk luft på köpet!

Bättre självförtroende

Visst är ridning klassat som en individsport, men glöm inte att det handlar om ett krävande samspel mellan ryttare och häst. Som ryttare måste du kunna styra och lära det stora djuret med ömsesidig respekt. Och du måste också markera när hästen inte gör som du vill. En konst som boostar själförtroendet med besked!

Mindre stress

Att fysisk aktivitet minskar stressen vet vi sedan tidigare, men det gör också umgänge med djur. När du kombinerar dem både får du dubbel utdelning: ökat påslag av må bra-hormoner, lägre blodtryck och naturlig mindfulness som står och stampar i boxen!

Annons

Vänner för livet

Stallet blir en naturlig mötesplats med personer som delar ditt intresse. Många hästbitna fantaster menar att de mött sina bästa vänner genom ridningen. Att träffa vänner med samma passion och intresse skapar starkare band jämfört med relationer vi skapar på arbete eller i skola. De du lär känna i stallet har alltså högre benägenhet att vara dina vänner livet ut!

Ökad kreativitet

Studier har visat att ridning stimulerar kreativt och lösningsorienterat tänkande. Att manövrera ett stort djur och hantera oförutsedda situationer kräver stor tankeverksamhet. Något du har stor nytta av även utanför stallet!

Bygger karaktär

Att hålla på med hästar kräver ansvar, tålamod, mod och självförtroende. Egenskaper som tillsammans skapar en stark person och som är önskvärda även i andra sammanhang.

… och ger starkare ben!

Personer som rider löper mindre risk att drabbas av benskörhet som äldre. Anledningen tros vara den effektiva träning som ridningen innebär, men också mängden utomhusvistelse som blir en naturlig källa till D-vitamin.

Annons