6 tecken som betyder att du ska ringa din läkare

Tecken på att du borde gå till läkaren

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kroppen signalerar när något inte står rätt till med din hälsa. Att lyssna till kroppen är därför viktigt. Ändå är det många, kanske framför allt kvinnor, som är för stressade för att ta sig tid till ett läkarbesök. Att ignorera det som pågår i kroppen kan många gånger kännas enklare än att faktiskt ta tag i sin hälsa.

Men en sådan inställning kan få allvarliga konsekvenser. Att tidigt få en diagnos är viktigt för att få rätt behandling så snart som möjligt. Här är sju tecken från din kropp som betyder att det är dags att uppsöka läkaren:

1. Svullna ben

Ser dina ben svullna ut? Det kan vara ödem, vätskeansamlingar i vävnaderna, som i sin tur kan vara ett tecken på att du har problem med sköldkörteln (alternativt hjärtat eller njurarna). Det är viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du har ödem. Sköldkörtelproblem kan hållas i schack med hjälp av till exempel medicin.

Läs också: Problem med sköldkörteln? Se listan på symptom

2. Långa ringfingrar

Enligt en studie från University of Notthingham, kan faktiskt längden på dina fingrar ge en ledtråd till hur det står till i din kropp. Om ditt ringfinger är längre än ditt pekfinger, kan det enligt studien innebära en ökad risk för artros – vilket är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige – i framför allt knäna. Exakt vad sambandet beror på, har forskarna ännu inte lyckats lista ut.

Risken för artros ökar med stigande ålder, och övervikt är en annan bidragande orsak. Kvinnor drabbas också i högre grad än män. Regelbunden motion och en hälsosam vikt är två sätt att hålla artrosen borta, men prata också med din läkare för att få råd.

 

3. Rynkor på konstiga ställen

Skönhet kommer, som bekant, inifrån. Men ibland är det som syns utanpå din kropp tecken på vad som sker inuti den. För det allra mesta är rynkor helt naturliga ålderstecken, men en enligt en studie från The Journals of Gerontology kan vissa rynkor faktiskt vara tecken på högt blodtryck. Studien visar att kvinnor med rynkor på ställen som normalt inte utsätts för sol, till exempel överarmarna, har större risk att drabbas av högt blodtryck. Om du upptäcker rynkor som verkar konstiga, är det kanske dags att prata med din läkare.

4. Dålig andedräkt

Kroniskt dålig andedräkt kan vara ett tecken på blödande tandkött, så kallad gingivit. Gingivit är en inflammation i tandköttet och orsakas bland annat av plack. Om det lämnas obehandlat kan gingivit leda till allvarligare former av tandköttsproblem, vilket i förlängningen kan orsaka tandlossning. Följ din tandläkares råd om tandborstning och tandtråd så att du slipper besvär.

Läs också: 7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

5. Mörkt urin

Om du kissar väldigt mörkt urin, kan det vara ett tecken på att du är uttorkad. I så fall – drick! Men den mörka färgen kan också vara blod, vilket kan vara en signal på att allt inte står rätt till med dina njurar eller din lever. Ta kontakt med din läkare, och i väntan på läkartiden kan du underlätta för din kropp genom att dricka mycket vatten, äta nyttigt och motionera regelbundet.

6. Svart avföring

Om din avföring plötsligt ändrar färg och blir väldigt mörk kan det vara ett tecken på en blödning vilket i sin tur kan orsakas av magsår. Skippa stark mat och ring din läkare så fort som möjligt.

Källor: Good housekeeping, Hälsocentrum

Foto: Shutterstock

 

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Symtom vid stress

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

 

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: