SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

6 saker du att göra innan du lägger dig – för att sova bättre

28 jun, 2017 
Thowe Wagner Larsson
6 saker du att göra innan du lägger dig – för att sova bättre
Har du svårt att somna om nätterna eller upplever du att du inte får tillräckligt med sömn, trots att du går och lägger dig i tid? Då kanske dessa sex tips kan hjälpa dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att stänga ner datorn någon timme innan du går och lägger dig, se till att det är tyst runt och att ditt sovrum är mörkt är tre saker som är viktiga att tänka på om du vill somna gott. Här är sex andra punkter att ta hänsyn till, om du vill maximera dina sömnmöjligheter.

1. Kolla temperaturen i rummet

När du sover höjs din kroppstemperatur vilket kan göra att du sover sämre. Ett svalt sovrum hjälper kroppen att behålla sin normala kroppstemperatur och hjälper dig troligtvis också att sova bättre. The National Sleep Foundation föreslår att du sover i ett sovrum som har en temperatur på 15,5-19,5 grader.

2. Sätt telefonen i ”Night shift”

De flesta av oss tar med sig telefonerna till sängen för att scrolla igenom Instagram, Facebook och mejlen en sista gång innan läggdags. Även om det inte är rekommenderas att göra, så är det en ovana som är svår att sluta med. Ett steg på vägen är att sätta telefonen på Night shift, vilket gör att det blåa ljuset, som lurar ögonen att tro att du är pigg, stängs av och istället får skärmen en varmare nyans.

Annons

3. Slänga den gamla kudden

Investera i en ny kudde som är anpassad för att ge rätt stöd åt din nacke och ditt huvud beroende på hur du ligger när du sover. En gammal kudde är oftast alldeles för mjuk vilket kan göra att du vaknar med nackspärr eller ömma muskler.

4. Undvik sängfösaren

Du kanske tror att ett eller två glas vin hjälper dig att somna lättare men risken finns att du inte alls är lika pigg som du önskar när du vaknar. Vill du gärna dricka vin kan du göra det till middagen och låta det gå ett par timmar innan du går och lägger dig. Ett annat tips är att ta en lugn promenad innan läggdags.

5. Undvik kaffe och koffeinstinna drycker

Har du inte druckit kaffe sedan 16-tiden? Troligtvis finns det fortfarande koffein i ditt blodomlopp, särskilt om du äter p-piller eller antidepressiva mediciner vilka försvårar kroppens förmåga att bryta ner koffein. Kolla med din läkare om du upplever att du har svårt att sova, trots att du inte har druckit kaffe på kvällen.

Annons

6. Sätt alarmtiden på en vettig tid

Att ställa alarmtiden tidigt enkom för att kunna snooza i en timme är en dålig vana som inte gör dig något gott. Även om du gillar känslan av att kunna somna om så är kvaliteten på din sömn betydligt sämre än om du hade sovit den extra timmen på riktigt. Vet du med dig att du har svårt att kliva upp på given signal kan du snooza i fem minuter, men inte mycket längre än så.

Foto: IBL

Läs mer: 

7 konkreta tips för att slippa sömnproblem

 Behöver du sova mer? 7 saker du ska testa

 8 saker du inte ska äta innan du ska sova

 

Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!

kurs-somn

Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!

Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons