6 ohälsosamma val även de mest hälsosamma gör

ohälsosamma val

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:04

Efter reklamen: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Ibland känner man sig ensammast i världen med sina dåliga vanor.

Men vet du? Även de mest hälsosamma (åtminstone utåt sett) personerna gör också ohälsosamma val. Varje dag.

Ingen är perfekt, och innerst inne vet du om det. Men ibland kan det vara skönt att få bekräftat att du inte är ensam om att inte orka genomföra femtioelva olika hälsosamma vanor, vareviga dag.

Brunilda Nazario är medisinsk chef och specialiserad på människans biologi. För Web MD listar hon ett gäng ohälsosamma vanor, som även de mest hälsosamma personerna ofta gör.

6 hälsomisstag som även de hälsosamma gör

1. Bär inte solskydd året om

Ultraviolett (UV) ljus är den främsta orsaken till hudcancer. Och vet du? Solens UV-strålar lyser året runt. Så även om det är molnigt ute bör du alltid ha solkräm på de områden på kroppen som inte täcks av kläder.

2. Glömmer rengör vattenflaskan

kvinna som dricker vatten

Rengör du din vattenflaska efter varje användning?

Det är lätt och tänka att man är hälsosam som tar med sig sin vattenflaska överallt och dricker mycket vatten. Men om du aldrig tvättar av flaskan kan den tvärtom orsaka att du blir sjuk. Liksom allt annat som vi sätter munnen mot eller låter stå odiskat samlas bakterier i vattenflaskan som vi inte vill få i oss.

Rengör din flaska med diskmedel och vatten varje gång du har använt den eller fyll den med 3-4 matskedar vitvinsvinäger och vatten och låt stå över natten. Rengör flaskan nästa morgon.

3. Läser inte instruktionerna på medicinen

Det räcker inte med att läkaren förklarar en gång hur du ska ta din medicin. Det gäller att också läsa på den medföljande bipacksedeln till medicinen. Då vissa läkemedel reagerar eller fungerar sämre ihop med viss mat eller dryck, kan du missa viktiga instruktioner som gör att din medicin inte fungerar som den ska.

4. Sitter för mycket

Forskning visar att fler dödsfall på grund av hjärtsjukdomar, cancer och andra hälsorelaterade orsaker är kopplade till att sitta stilla mer än 6 timmar om dagen. Även de allra största hälsofanatikerna ställer sig troligtvis inte upp en gång i halvtimmen, vilket man bör göra.

Det finns dock bevis på att minst en timmes fysisk aktivitet om dagen kan kompensera för några av biverkningarna man får av att sitta för länge.

5. Scrollar innan läggdags

kvinna som kollar på sin telefon

Telefonen hör inte hemma i sovrummet, enligt experten.

Vi är nog många som i perioder försöker lägga bort telefonen innan läggdags. Men som efter ett par veckor (eller dagar) trillar dit igen.

Att använda telefonen i sängen precis innan du ska sova kan göra det svårare för din hjärna och kropp att slappna av. Telefonerna avger nämligen ett ”blått ljus” som kan upplevas som dagsljus och som förvirrar hjärnan att inte gå ner i djupsömn ”mitt på dagen”.

6. Ignorerar sin psykiska hälsa

Om man tränar och äter rätt är man hundra procent hälsosam, right?

Nja, inte riktigt. Den psykiska hälsan är minst lika viktig som den fysiska. Forskning visar att exempelvis stress kan orsaka hälsoproblem som att försvaga ditt immunförsvar och öka risken för sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och depression.

Foto: TT Källa: Web MD

Redaktionens tips

Anders Hansen – 8 sätt att ta kontrollen över ditt eget välmående

Misstaget de flesta gör när de borstar tänderna – som ger dålig andedräkt

Här är 5 duschmisstag som kan skada din hud

Dela på: