6 fördelar med att vara i klimakteriet

6 fördelar med att vara i klimakteriet

Klimakteriet är olika för alla, men många kan känna en viss fruktan inför den nya fasen i livet i ett samhälle där ungdomlighet ständigt ses som ett ideal. Men det finns faktiskt fördelar med klimakteriet mitt bland värmevallningar och svettningar.

Dessutom är åldrandet en naturlig del av livet och en fördel som inte är alla förunnad. Här följer sex fördelar med övergångsåldern, alla kanske inte stämmer in på just dig, men för de flesta finns det åtminstone någon silverkant.

1. Menopausen – en sista mens

En av klimakteriets större fördelar för många kvinnor är att det innebär ett slut på menstruationen, mensvärken och dyra inköp av bindor och tamponger. Att inte behöva ha mens mer kan vara befriande för många kvinnor, speciellt eftersom mensen kan ta farväl under några år och då vara oregelbunden.

Läs också: Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet

2. Ingen mer PMS

När menstruationen tar slut innebär det även att du kan säga adjö till PMS. Vissa kvinnor kan drabbas av humörsvängningar i samband med att mängden östrogen i kroppen rubbas, men det går att behandla om det rör sig om stora besvär.

3. Ingen oro för graviditet

För vissa kan det så klart innebära en sorg att inte längre kunna få barn, medan det för andra kan kännas befriande att kunna ha sex, utan att behöva oroa sig för att bli med barn. En del kvinnor kan uppleva att sexlivet blir bättre tack vare det.

Läs också: Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet

4. Sexet kan bli bättre

När hormonerna rubbas kan en del uppleva en dipp i sin sexlust, men sexet kan även bli bättre än det var förut. I klimakteriet minskar östrogenet och en bieffekt är att slidväggarna smalnar något. Det kan i sin tur leda till att den så kallade g-punkten är lättare att stimulera, vilket kan leda till starkare orgasmer.

5. Du kan fokusera på dig själv

För många kvinnor kan klimakteriet innebära en ny fas i livet även på det mentala planet. Många fokuserar mer på sig själv, sin hälsa, sin personliga utveckling och sina relationer. Man kan se saker ur ett nytt perspektiv och eventuellt börja en ny hobby eller byta jobb för att göra sig själv lyckligare.

6. Du får bättre självförtroende

Genomsnittsåldern för menopausen är 51 år, men man kan vara både yngre och äldre när man går in i övergångsåldern. Många är vid det skedet halvvägs i livet och har en hel del erfarenhet som får dem att känna sig mogna och mer säkra på vem de är, vad de gillar och vad de vill göra. Det om något ger självförtroendet den boost som behövs för att våga göra precis det man själv vill.

Summa sumarum – visst har 20- och 30-plussarna lite att avundas alla mogna kvinnor?

Källor: Vårdguiden 1177, Everyday health, MåBra

 

Må snabbt bättre med ny hälsokurs om klimakteriet

Läs också: Må snabbt bättre med ny hälsokurs om klimakteriet

 

Utvald läsning