Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 vanliga hårproblem – som kan bero på sjukdom

24 feb, 2021 
kvinna undersöker sitt hår
Både hår och hårbotten säger mer om din hälsa än du kanske tror. Här är några signaler om att allt inte står rätt till – och det här kan du göra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

Sjukdomar, mediciner, mat, slitage – det finns många faktorer som kan påverka hår och skalp. En ökänd klassiker är jojo-bantning och näringsbrist som påverkar hårets kvalitet i negativ riktning. För att må bra behöver ditt hår nämligen att du får i dig tillräckligt med protein, omega 3-fett, järn, zink och vitaminer via kosten.

Torr hårbotten kan bero på din medicin

Men hår- och hårbotten kan också påverkas negativt av de mediciner du äter. Läkemedel mot blodpropp, kolesterolsänkare, antiinflammatoriska värktabletter och antibiotika är några exempel.

De kan bland annat öka håravfall under tiden man medicinerar. Kolesterolsänkare, så kallade statiner, kan även ge torr hårbotten och ett torrare hår. Detta eftersom de påverkar fettsyrorna, alltså även de naturliga oljorna i hud och hår, så att de minskar.

Symtomen som visar att hår och skalp inte mår bra

1. Vita mjäll

Mjäll kan orsakas av flera saker, bland annat en överväxt av svamp, fet hud, stress, eksem och psoriasis. Mjäll i sig är inte skadligt men det kan orsaka en jobbig klåda.

Annons

Ofta kan man komma till rätta med problemet genom att använda ett medicinskt mjällschampo som finns att köpa på apotek.

2. Gula mjäll

Om dina mjäll är gula och känns feta, kan du ha seborré. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar kroppsdelar med många talgkörtlar – som hårbotten. Seborré behandlas på samma sätt som mjäll.

3. Håravfall

Vi tappar normalt runt 100 hårstrån per dag. I perioder kan man dock tappa mer. En orsak kan vara att hårstråna är i sin naturliga vilofas. En annan sak som får onormalt mycket hår att falla av är så kallad traction (som betyder dra) alopeci som orsakas av att man sätter upp håret för hårt i hästsvans eller flätor. Även löshår kan slita på hårsäckarna och få hårstån att falla av.

4. Telogen effluvium

Svåra infektioner, sköldkörtelproblem, operation, förlossning och svår psykisk stress kan få håret att avstanna i sin tillväxt och istället gå in i en vilofas. Den kan vara i cirka två månader. I de flesta fall kommer håret därefter att börja växa som vanligt igen.

Annons

5. Grått hår

Att håret blir grått i förtid är sällan ett tecken på ohälsa. Men ibland kan det vara det. Vissa saker kan nämligen snabba på processen. Dit hör anemi, sköldkörtelproblem, hudsjukdomen vitiligo och B 12-brist.

5 tips för starkt hår och frisk hårbotten

Vårda skalpen

Ge hårbotten en rejäl rengöring ibland, inte minst för att få bort avlagringar från exempelvis pigmentschampon och stylingprodukter.

kevin murphy scalp spa

Kevin Murphy Scalp Spa är en kornig peeling som tar bort orenheter i hårbotten. ANNONS Köp här.

...och massera den!

En avkopplande skalpmassage stimulerar cirkulationen i hårbotten, vilket sägs vara bra för hårväxten.

briogeo scalp massagerer

Gympa hårbotten med Briogeos Scalp Revival Stimulating Therapy Massagerger. ANNONS Köp här.

Undvik slitage

Annons

Att borsta, styla, färga och bleka för mycket och ofta skadar det yttersta lagret av hårstråt. Det gör håret glanslöst och matt.

Tangle Teezer Everyday Detangling Cream Spray

Utredande balsamsprayen Tangle Teezer Everyday Detangling Cream Spray gör håret mjukt utan att tynga ner det. ANNONS Köp här.

Skydda mot sol

Solen sliter inte bara på huden, den gör också håret torrt, skört och glanslöst och får det att brytas av lättare. Särskilt solkänsligt är blont och grått hår. Tänk på att även vårsolen är stark!

evy uv heat mousse

UV- och värmeskyddande hårmousse med vårdande och volymgivande egenskaper. Evy UV Heat Hair Mousse kan duANNONS köpa här.

Styla rätt

Undvik hårda, strama håruppsättningar alltför ofta. Det kan skada hårsäckarna och försvaga håret.

invisibobble sprunchie slim

Snälla tofsen Sprunchie Slim är spirlformad i ett sidenlikt tyg som gör den skön att bära och lätt att dra av. Från Invisibobble. ANNONS Köp här.

Foto: TT

Annons