Artikeln innehåller reklamlänkar

5 vanliga hårproblem – som kan bero på sjukdom

kvinna undersöker sitt hår
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)
Slå på ljud

Sjukdomar, mediciner, mat, slitage – det finns många faktorer som kan påverka hår och skalp. En ökänd klassiker är jojo-bantning och näringsbrist som påverkar hårets kvalitet i negativ riktning. För att må bra behöver ditt hår nämligen att du får i dig tillräckligt med protein, omega 3-fett, järn, zink och vitaminer via kosten.

Torr hårbotten kan bero på din medicin

Men hår- och hårbotten kan också påverkas negativt av de mediciner du äter. Läkemedel mot blodpropp, kolesterolsänkare, antiinflammatoriska värktabletter och antibiotika är några exempel.

Läs mer: Medicinerna som kan ge hudproblem – det här kan du göra

De kan bland annat öka håravfall under tiden man medicinerar. Kolesterolsänkare, så kallade statiner, kan även ge torr hårbotten och ett torrare hår. Detta eftersom de påverkar fettsyrorna, alltså även de naturliga oljorna i hud och hår, så att de minskar.

Symtomen som visar att hår och skalp inte mår bra

1. Vita mjäll

Mjäll kan orsakas av flera saker, bland annat en överväxt av svamp, fet hud, stress, eksem och psoriasis. Mjäll i sig är inte skadligt men det kan orsaka en jobbig klåda.

Ofta kan man komma till rätta med problemet genom att använda ett medicinskt mjällschampo som finns att köpa på apotek.

2. Gula mjäll

Om dina mjäll är gula och känns feta, kan du ha seborré. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar kroppsdelar med många talgkörtlar – som hårbotten. Seborré behandlas på samma sätt som mjäll.

3. Håravfall

Vi tappar normalt runt 100 hårstrån per dag. I perioder kan man dock tappa mer. En orsak kan vara att hårstråna är i sin naturliga vilofas. En annan sak som får onormalt mycket hår att falla av är så kallad traction (som betyder dra) alopeci som orsakas av att man sätter upp håret för hårt i hästsvans eller flätor. Även löshår kan slita på hårsäckarna och få hårstån att falla av.

4. Telogen effluvium

Svåra infektioner, sköldkörtelproblem, operation, förlossning och svår psykisk stress kan få håret att avstanna i sin tillväxt och istället gå in i en vilofas. Den kan vara i cirka två månader. I de flesta fall kommer håret därefter att börja växa som vanligt igen.

5. Grått hår

Att håret blir grått i förtid är sällan ett tecken på ohälsa. Men ibland kan det vara det. Vissa saker kan nämligen snabba på processen. Dit hör anemi, sköldkörtelproblem, hudsjukdomen vitiligo och B 12-brist.

5 tips för starkt hår och frisk hårbotten

Vårda skalpen

Ge hårbotten en rejäl rengöring ibland, inte minst för att få bort avlagringar från exempelvis pigmentschampon och stylingprodukter.

kevin murphy scalp spa

Kevin Murphy Scalp Spa är en kornig peeling som tar bort orenheter i hårbotten. Köp här (länk till butik).

...och massera den!

En avkopplande skalpmassage stimulerar cirkulationen i hårbotten, vilket sägs vara bra för hårväxten.

briogeo scalp massagerer

Gympa hårbotten med Briogeos Scalp Revival Stimulating Therapy Massagerger. Köp här (länk till Åhléns).

Undvik slitage

Att borsta, styla, färga och bleka för mycket och ofta skadar det yttersta lagret av hårstråt. Det gör håret glanslöst och matt.

Tangle Teezer Everyday Detangling Cream Spray

Utredande balsamsprayen Tangle Teezer Everyday Detangling Cream Spray gör håret mjukt utan att tynga ner det. Köp här. (länk till Åhléns)

Skydda mot sol

Solen sliter inte bara på huden, den gör också håret torrt, skört och glanslöst och får det att brytas av lättare. Särskilt solkänsligt är blont och grått hår. Tänk på att även vårsolen är stark!

evy uv heat mousse

UV- och värmeskyddande hårmousse med vårdande och volymgivande egenskaper. Evy UV Heat Hair Mousse kan du köpa här (länk till Eleven).

Styla rätt

Undvik hårda, strama håruppsättningar alltför ofta. Det kan skada hårsäckarna och försvaga håret.

invisibobble sprunchie slim

Snälla tofsen Sprunchie Slim är spirlformad i ett sidenlikt tyg som gör den skön att bära och lätt att dra av. Från Invisibobble. Köp här. (länk till Eleven)

Foto: TT

Utvald läsning