5 vanliga hälsovanor – som kan vara helt onödiga

Känner du pressen att leva ett mer hälsosamt liv? Du kanske stressar upp dig helt i onödan. Många vanor som anses hälsosamma gör förmodligen varken till eller från till hälsan.

Här är några av dem:

• Äta ekologiskt. Visst tror man att ekologisk mat är nyttigare än vanlig mat? Men det finns studier som visar att det faktiskt inte gör någon skillnad för hälsan om du äter ekologiskt eller inte. Vill man äta rätt ska man välja bra mat som odlats och framställts under goda förhållanden och som i sig är nyttig. En icke ekologisk odlad potatis är ju nyttigare än ekologiska chips.

• Använda handsprit. Det känns bra att använda handsprit i förkylnings- och kräksjuketider. Men det bästa om man vill hålla sig frisk är att tvätta händerna med tvål. Tvåla in dem ordentligt och glöm inte mellan fingrarna och under naglarna. När du tvättat lika länge som det tar att sjunga Happy Birthday är du klar och mycket renare än om du använt antibakteriellt gel – som oftast inte ens tränger igenom smutsen på händerna.

• Att stretcha. Att statiskt töja musklerna lite hastigt efter att man tränat gör ingen skillnad. Det är inte tillräckligt för att göra dig smidigare och hjälper inte mot träningsvärk – som beror på små, små skador i muskeln. Vill man bli smidigare är det hela pass med stretchande träning som gäller. Och vill man förebygga skador är det bästa att träna upp styrkan.

• Att använda tandtråd. Tänderna blir inte friskare om du använder tandtråd. Studier visar att det inte minskar risken för karies och andra tandproblem. Däremot är det fantastiskt om du vill ta bort mat mellan tänderna…

• Ta proteinpulver. Att äta proteinpulver har blivit allt mer vanligt, även bland de som inte tränar på elitnivå. Det är helt onödigt eftersom det är lätt att få i sig tillräckligt protein bara man äter rätt. Enligt livsmedelsverket ska 10-20 procent av kosten bestå av protein och det kommer man enkelt upp i utan några pulver.