5 tecken på bröstcancer – som INTE är en knöl i bröstet

Slå på ljud

Varje år drabbas cirka 9000 kvinnor i Sverige av bröstcancer, vilket gör det till den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Idag överlever 8 av 10 som får sjukdomen och ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre är prognosen.

Det allra vanligaste symtomet är en knöl i bröstet – men det finns flera andra tecken att se upp med. Bröstcancer är nämligen inte en sjukdom utan kan se olika ut hos olika kvinnor och ibland kan symtomen yttra sig på andra sätt än genom en knöl.  Faktum är att en av sex kvinnor med bröstcancer söker läkare för andra symtom än just en knöl i bröstet.

De okända symtomen på bröstcancer många missar

Ställ dig med bar överkropp framför en spegel. Lyft armarna över huvudet och titta efter de här förändringarna:

  • Formen. Ser brösten ut som de brukar eller har de ändrat utseende så att de ser mer ojämna ut? Rör de sig på samma sätt om du sänker ner armarna och följer båda bröstvårtorna med uppåt om du höjer armarna? Om ett bröst är förstorat bör du låta läkare titta på det.
  • Färgen. Är hudtonen jämn eller har den rodnader? Andra hudförändringar på brösten som bör kollas upp är apelsinhud, knottror och skrovlighet.
  • Indragningar och gropigheter i huden eller bröstvårtan kan vara varningssignaler. Samma gäller om det kommer blod eller vätska från bröstvårtan.
  • Känn med handen om något område på brösten är varmare eller hårdare än vanligt. Låt alltid en läkare titta på förändringar i fasthet eller temperatur som avviker från det normala.
  • Ta för vana att regelbundet känna om du har svullna lymfkörtlar i armhålorna. De visar sig som en hård knöl och kan ibland vara ett tecken på bröstcancer.

Täta bröst ökar risken

Kvinnor som har täta bröst löper större risk att drabbas av bröstcancer. Dels för att brösttypen i sig är mer benägen att drabbas men också för att mammografiundersökningen har svårare att upptäcka tumörtillväxt på täta bröst, eftersom vävnaden och eventuella tumörer ser lika ut på röntgenplåtarna. Genom att ställa frågor om just din brösttyp kan du få reda på om du har täta bröst, i så fall kan du få en annan typ av undersökning.

 

Källor: Cancerfonden, health.com

Foto: TT

Läs mer: 

Familjen Posth: Vi drabbades av ärftlig bröstcancer

Studie: Lätt vardagsmotion minskar risken att dö i cancer

Här är de 5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50