HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 snuskiga saker vi gör omedvetet

01 jul, 2020 
AvMåBra
Det finns saker vi gör i vardagen och som är så självklara att vi inte ens reflekterar över att det faktiskt är lite äckligt...
Annons
7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Tar med kaffet in på toaletten

Kanske brukar du passa på att svänga inom toaletten efter turen till kaffemaskinen på kontoret, eller börjar du morgonen med en kopp svart och låter den följa dig genom morgonrutinerna, även in på toaletten? Gör inte det. Bakterier från ett toalettbesök virvlar som en tornado vid en spolning. Undvik att ha något ätbart med dig överhuvudtaget. Du kan minska den värsta bakteriespridningen genom att alltid spola med toalettlocket nerfällt.

Delar hörlurar

Förutom att öronvax känns ganska äckligt i sig, finns det faktiskt ordentligt med bakterier i örongångarna som man inte bör dela med sig av. Det kan ge olika typer av öroninfektioner och är framför allt vanligt hos barn och ungdomar som frekvent delar lurar. Så, öronvaxet är kanske inte så trevligt men den riktiga faran är värre än så.

Äter av bufféer

Visst är det härligt – mat i mängder, i olika former och variationer! Och även om det på många bufféer finns ett skydd eller en skärm mot de värsta snor-, nys- och hostskurkarna lämnar de ändå mycket att önska till hygienen.

Annons

Det fingras och pillas, samma bestick används till flera olika behållare och ett enda smittat livsmedel, en sked eller gaffel kan kontaminera ett helt fotbollslag.

Diskar med svamp

Diskhon är ett riktigt paradis för bakterier – det är varmt, fuktigt och det finns gott av näring i form av matrester. Och några riktiga bovar i dramat är disktrasan och svampen som vi gnider mot tallrikar vi äter på, bestick vi har i munnen och ytor där vi hanterar mat. Diska med borste eller se till att byta svamp ofta och hälla kokande vatten över den mellan varven.

Blåser ut ljus på tårtan

Det är en stående tradition att när födelsedagstårtan burits ut och tonerna av ”Vi gratulerar” klingat av, är det dags för födelsedagsbarnet att blåsa ut ljusen och önska något. Ett djupt andetag, en önskning och sedan en blandning av utandningsluft och saliv som pustas ut över tårtan – och så är gästerna redo att hugga in!

Foto: TT

Läs mer:

Mördarbakterierna i ditt hem – här gömmer de sig!

Det här är de snuskigaste sakerna i ditt hotellrum

Män med skägg bär fler bakterier än hundar

Annons