SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

5 sätt din hälsa påverkas när det regnar mycket

09 jul, 2020 
Tänker du att regn är lika med depp? Du har delvis rätt – men regnovädret för inte bara negativa vibbar med sig. Här är fem otippade saker som händer med oss när det regnar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Solens strålar är både bra och farliga för oss – vi behöver dem för att huden ska tillverka viktigt d-vitamin, men samtidigt kan för mycket av det goda skada huden och orsaka hudcancer. Sen tycker nog många av oss att det är väldigt skönt att sitta i solen, och skulle till och med säga att man blir glad av soligt väder.

Men så lever vi ju i ett land med alla möjliga väder. Inte minst på sommaren är det vanligt att vi också får vara med om riktigt tunga regnskurar och maffiga åskoväder.

Men påverkas vår hälsa lika mycket av regnigt väder som den gör när det är sol? Det är en svår jämförelse – men här är några sätt du kan märka av vädret inombords.

Vi blir snällare

Studier och analyser visar att det begås färre brott ju mer det regnar, något som bland polisen i både USA och Storbritannien är en vedertagen sanning – det har till och med fått ett eget uttryck: PC Rain.

– Det finns en stark association mellan störtregn och våld, inklusive våld i hemmet. Men vi vet att våld i hemmet vanligtvis späs på av alkohol. Det kan vara så att mycket regn gör folk motvilliga till att gå ut och köpa alkohol och konsumera alkohol, vilket resulterar i färre brott, säger Peter Langmead-Jones vid poliskåren i Greater Manchester, till The Guardian.

Annons

Det tros också vara så att brottslingar drar sig för att begå våldsbrott i dåligt väder om de inte är desperata, och brottslingar av den mer opportunistiska sorten håller sig hemma för att det är färre människor ute som går att råna.

Vi blir lättirriterade

En studie från 1997 visar att man kan läsa av väderomslag i barns beteende. De blir nämligen betydligt mer bråkiga när det är på väg att bli dåligt väder. Forskarna tror att det har att göra med att omslaget till lågtryck får blodtrycket att stiga och då även irritabiliteten.

En annan studie från 2012 visar att regnigt väder påverkar kvinnor i högre grad än män, och får dem att känna sig mindre nöjda med livet under regniga dagar.

Vi blir hungrigare

Med regn kommer också tjocka, mörka moln, och vi upplever omgivningen som mörkare. Det får våra hjärnor att producera mindre av lyckohormonet serotonin, vilket också kan öka suget efter kolhydrater.

Annons

En undersökning som Viktväktarna gjorde 2018 visade att 23 procent av svenskarna äter mer när det är dåligt väder.

Vi blir nedstämda

När serotoninet minskar kan man också känna sig nedstämd, ledsen och ensam. En studie visade att vi postar fler negativa poster på Facebook under en regnig dag än vi gör när det är sol.

Den amerikanska psykologen Tecsia Evans menar att vi är olika mottagliga för förändringarna i ljusnivå:

– Det är ganska vanligt att humöret påverkas, att man kanske bli ledsen eller får sämre självkänsla, när det regnar ute, säger hon till sajten WebMD.

Hennes tips är att tända lampor och göra saker man blir glad av, för att öka serotoninnivåerna igen.

Vi stressar ner

Det är inte för inte som ljudet av droppande regn ofta ingår i meditationer och avslappningsband. Teorin går ut på att den smattrande ljudmattan som blir skapar ett så kallat ”pink noise”, som minskar hjärnans aktivitet och bland annat gör det lättare att somna.

Och även om regnet kanske sätter stopp för många av våra sommarplaner – visst är det lite mysigt att få dra en filt över sig och läsa en bok till ljudet av lite hederligt, svenskt sommarregn?

Källa: The Guardian, WebMD   Foto: TT

Läs mer:

Så mycket påverkar sommarvädret vad du stoppar i dig

5 fördelar med dåligt sommarväder

Varning: Denna del av kroppen är farligast att bränna i solen!

Annons