SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

5 saker som kan få dig att nysa – även när du inte är förkyld

15 feb, 2018 
Du kan vara hur frisk som helst och nya ändå. Men har du någonsin tänkt på VARFÖR du nyser? Här har vi listat ett antal anledningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Försvar

Kort sagt så nyser vi för att rensa ut näsan. När smuts, damm, rök eller pollen kommer innanför näsborrarna blir näsan irriterad eller kittlad. Då reagerar kroppen och försöker rensa näsan – genom en nysning. Detta är ett av kroppens första försvar mot bakterier. Så om det kittlar i näsan: nys på.

2. Solen

Om du går ut en kall vinterdag med strålande sol och din första instinkt är att nysa så är du inte ensam. Reaktionen att nysa i starkt solljus beräknas drabba en tredjedel av jordens befolkning och kallas ”solar sneeze reflex” på engelska, och ”fotisk ljusreflex” på svenska. Reflexen är ärftlig, men dess faktiska funktion är oklar.

Läs också: Varför nyser man av solens ljus?

3. Vin

Har du någonsin upplevt att vinet får din näsa att täppas igen och du börjar nysa? Antagligen är du allergisk mot histamin. Ämnet förekommer i en hel del livsmedel, inte minst i vin, och studier på ämnet visade att åtta procent av invånare i norra Europa får en allergisk reaktion av alkoholen. Om du ofta nyser av vin kan det vara bra att veta att histamin är betydligt mer vanligt förekommande i rött än vitt vin.

Annons

4. Choklad

Precis som med vinet beror eventuella nysningar från choklad på histaminer. Dessa är mer förekommande i mörk choklad (70% och uppåt). Som tur är behöver du inte oroa dig eftersom nysningar från choklad inte är farligt. Det enda du behöver göra är att ha en låda näsdukar redo nästa gång du öppnar en chokladask.

Läs också: Prosit, dina nysningar avslöjar dina sexvanor!

5. Sex

Forskare från Storbritannien har bevisat länken mellan nysningar och sex. Det handlar både om folk som nyser av orgasmer och de som nyser bara av sexuella tankar. Anledningarna är oklara, men en möjlighet är att de nervtrådar som styr nysning och orgasm är nära varandra och reagerar på varandras signaler.

Att tänka på när du behöver nysa

Slutligen, tänk på att när du nyser så sprider du bakterier som kan leda till sjukdomar, så ha alltid bra nyshygien. Om du måste nysa, täck för både mun och näsa med en näsduk eller med insidan av armbågen. Tack!

Läs också: Därför ska du aldrig kväva dina nysningar! 

Källor: Healthline.com, Land.se, ABC News, Journal of the Royal Society of Medicine  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons