FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

5 saker du kan göra för att minska illamåendet under en graviditet

26 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Det här kan du göra om du mår illa under en graviditet
Illamående och gravid? Då är du inte ensam! Det utsöndras nämligen hormoner i kroppen som gör att många gravida kvinnor mår illa och kräks. Men det finns saker du kan göra för att förebygga illamåendet. Här är fem smarta tips som kan hjälpa dig att må lite bättre.
Annons

En graviditet är sällan en dans på rosor och vissa gånger kan det kännas både hopplöst och utmattande. På Vårdguiden kan man läsa om hur vanligt det är att må illa när man är gravid och även att kräkas från och till. Dessa symptom brukar vara övergående men för vissa följer illamåendet med under hela graviditeten. Det är dock inget farligt då fostret fortfarande får den näring den behöver, oavsett om du behåller din mat i magen eller inte.

Om du inte är gravid men mår illa, läs mer här om hur du kan lindra det.

Det positiva är dock att det ofta glöms bort och är värt alla krämpor i världen, sekunden man får se sitt lilla knytte för första gången. Men till dess finns det några saker du kan tänka på för att minska illamåendet under en graviditet.

Så gör du för att lindra graviditetsillamående
Det är vanligt att må illa under en graviditet men det är oftast ingen fara alls.

Vad kan jag göra om jag mår illa under en graviditet?

Det finns ingen mirakelkur mot illamående men här har vi samlat ett par tips som kan hjälpa att minska besvären.

Annons

1. Varva ner

Försök att ta det lugnt och undvik stressande situationer i vardagen. Tro det eller ej men det kan hjälpa.

2. Ät på regelbundna tider

Ibland kan det kännas svårt att få i sig stora måltider, hur viktigt man än vet att det är. Då är ett tips att äta lite mindre men oftare och även på regelbundna tider.

3. Tänk på vad du äter

Det är också viktigt att tänka på vad du stoppar i dig. Undvik till exempel för mycket fet mat som kan göra att magsäcken tömmer sig långsammare. Satsa i stället på kokt mat som inte är så stark, det är snällare mot magen.

4. Glöm inte mellanmål

Att äta lite men ofta innebär att det blir en hel del mellanmål. Försök att få i dig några snacks under dagen som innehåller kolhydrater, tips på det kan vara någon frukt eller varför inte en smörgås?

5. Drick ordentligt

Se till att du dricker tillräckligt med vätska och kom ihåg att det rekommenderade intaget av vatten varje dag är två liter. Om du kräks mycket är det ännu viktigare att reglera vätskebalansen i kroppen. Ett tips kan vara att ladda ner en app som påminner dig om när det är dags att dricka, så att du är säker på att du får i dig tillräckligt mycket.

Om du upplever att du har besvär utöver det normala eller har gått ner mycket i vikt bör du söka vård hos närmaste barnmorskemottagning på en gång.

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Vårdguiden 1177

Läs mer:

Så står det till med självförtroendet hos svenska föräldrar

Kan bli olagligt att dela bilder på sina barn i sociala medier

7 appar för dig som är eller vill bli gravid

Annons