SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 okända tecken som kan tyda på infertilitet

27 sep, 2019 
Kvinna som håller sig för magen
Svårt att bli gravid? Det kan finnas många olika orsaker till varför du och din partner får kämpa med att försöka få barn – eller varför det helt enkelt inte tycks gå alls. Här är fem symtom som kan verka triviala men som kan vara en indikation på att något inte står rätt till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta kvinnor lägger under många år stort fokus på att INTE bli gravida, för att senare inse att det inte var så himla enkelt – var sjätte par har svårt att bli gravida.

I en tredjedel av fallen ligger huvudproblemet hos kvinnan, men många kvinnor med fertilitetsproblem har inga märkbara symtom. Därför är det tyvärr inget man är medveten om förrän man lagt ganska lång tid på att försöka, och till slut börjar undersöka saken. Kanske har man dessutom hunnit upp i ålder, vilket gör att läget snabbt känns stressat.

Men många av de bakomliggande orsakerna till fertilitetsproblem kan botas om de upptäcks i tid. Därför gäller det att vara proaktiv, och är du uppmärksam på din kropp så kan det faktiskt finnas varningssignaler för eventuella fertilitetsproblem, menar Sinem Karipcin och Evelyn Mok-Lin, båda gynekologer och förlossningsläkare. Här är några symtom att hålla koll på:

Oregelbunden mens

Oregelbunden mens är vanligt, men samtidigt också ett av de tydligaste tecknen på fertilitetsproblem. Oregelbunden mens innebär oregelbunden ägglossning, vilket gör det svårt att pricka in rätt tidpunkt för befruktning.

Annons

Om du får småblödningar eller börjar blöda efter sex kan det vara ett tecken på myom eller någon form av infektion. Likaså kan det vara ett varningstecken om din mens plötsligt ändras i mängd eller utseende.

Det finns massor av anledningar till varför din mens börjar bete sig konstigt, några av de vanligaste orsakerna är sköldkörtelproblem eller hormonell obalans – båda går i de flesta fall att lindra eller bota. Läs mer om sköldkörtelproblem här.

Bäckensmärta, speciellt under sex eller vid toalettbesök

Det här är ett starkt tecken på endometrios, en sjukdom som drabbar cirka 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder och ofta gör det svårt att bli gravid. Endometrios orsakar ofta också mycket kraftig mens och mensvärk. Läs mer om endometrios här.

Grovt hår på udda ställen

Mörka, grova hårstrån på överläppen, hakan eller magen kan vara ett tecken på PCOS, en ganska vanlig hormonell störning som kan göra det svårt att bli gravid. Läs mer om PCOS här.

Annons

Mjölkliknande vätska från brösten

För gravida, ammande eller småbarnsmammor är det inte helt ovanligt att det kan läcka lite från brösten. Men för dig som läser här är det förmodligen inte ett aktuellt alternativ. Då är läckande bröst ett tecken på att du har höga värden av prolactin, hormonet som säger åt din kropp att producera bröstmjölk. Prolactin kan störa dina ägglossningar och också vara ett tecken på exempelvis sköldkörtelbesvär.

Vallningar

Vallningar, alltså plötsliga svettattacker, kan vara ett symtom på förklimakteriet – och där kan man faktiskt hamna tidigare än man tror. Det gör att få förknippar dem med klimakteriebesvär om de uppträder i tidig ålder. Men är detta fallet krävs omedelbara insatser om du försöker bli gravid, så här finns ingen tid att vänta. Läs mer om förklimakteriet här.

Källa: Huffington Post

Bildkälla: TT

Läs mer:

7 vanliga tecken på att dina hormoner bråkar med dig.

8 saker du inte visste om fertilitet

Huspriser och 8 andra knäppa saker som kan påverka din fertilitet

Annons