5 huskurer mot psoriasis – och andra hudproblem

kvinna ligger i bad och njuter
5 saker som hjälper vid förkylning
Slå på ljud

Ibland kan gamla beprövade huskurer bygga på kunskap som, åtminstone delvis, backas upp av vetenskap. Det är alltså inte en slump att vissa huskurer kallas för just gamla och beprövade.

Tänk på att huskurer aldrig kan ersätta den behandling din läkare ordinerat. Men ibland kan de fungera som ett komplement.

Här är några välkända huskurer som personer med hudbesvär brukar använda sig av – och som har ett visst stöd i forskning:

1. Ta ett salt bad

Man vet av erfarenhet att salta bad har positiv effekt på många hudbesvär, bland annat psoriasis. Varför vet man dock inte. Bad fungerar avfjällande och det kan vara en del av effekten. Men salt anses även läkande på sår och kan också hjälpa mot akne och eksem. Det gäller särskilt salt från Döda havet, som anses särskilt mineralrikt. Det finns att köpa bland annat i hälsokostbutiker.

Även på apotek kan du hitta salt som är avsett att bada i. Annars går det även bra med grovt salt som finns i livsmedelsaffärer. Det finns mindre studier som visar att ett 20-minuters bad per dag i tre veckors tid förbättrar symtomen vid psoriasis.

2. Använd aloe vera

Aloe vera kopplas till en lång rad hudvårdande egenskaper – det anses läka brännskador, lindra rodnader och stoppa klåda och fjällning. Men de studier som gjorts på aloe vera mot psoriasis visar motstridiga resultat: En del märker ingen skillnad medan andra kan tycka att det hjälper. Men för att det ska hjälpa måste man vara ihärdig och smörja in sig med aloe vera dagligen i minst en månad. Observera att det här gäller aloe vera som används på huden. Att inta det som dryck eller kosttillskott rekommenderas inte mot hudbesvär.

3. Våga vinäger

Äppelcidervinäger utspätt med vatten kan lindra eksem och psoriasis i hårbotten. Det hjälper även mot mjäll – vinägerns höga pH-värde hämmar tillväxten av den jästsvamp som kan vara orsaken till mjäll. Vinäger ska inte användas outspätt utan blandas med lika delar vatten. Det ska inte heller användas på sår.

Så här gör du en egen hårbottenkur:

Blanda 1/4 kopp äppelcidervinäger med 1/4 kopp vatten, häll i sprayflaska och spraya på håret och i hårbotten. Linda en handduk runt huvudet och låt verka i minst 15 minuter. Upprepa 1-2 gånger i veckan.

4. Smörj inifrån med omega-3-fettsyror

Omega-3 har en dämpande effekt på inflammationer, både i kroppen och utanpå. Ofta är det just en inflammation i huden som orsakar rodnader och klåda. I en studie såg man att 45 procent av de psoriatiker som la till lite extra omega 3-fettsyror till sin kost fick lindring i sina symtom efter fyra månader. Omega-s finns bland anat i fet fisk, nötter, frön, linfröolja och soja. Det finns också att köpa som kosttillskott.

5. Huden gillar havre

Havre är fullt av ämnen med antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa mot kliande och inflammerad hud. Det tillsätts i många hudcrèmer för sin lugnande och dämpande effekt på rodnader. Däremot finns det inga bevis för att havre hjälper mot just psoriasis.

Prova den här ansiktsmasken, om du har akne eller irriterad och röd hud.

(Den kan även användas på andra kroppsdelar): Blöt upp en halv deciliter havregryn med lite vatten och kör i mixer. Applicera den över hudområdet och låt verka i tio minuter.

Källa: Healthline

Foto: TT

Läs mer:

Hudproblem i klimakteriet: Det här hjälper mot rosacea och vuxenakne

Medicinerna som kan ge hudproblem – det här kan du göra

Här är de bästa julnötterna – för hjärtat, hjärnan och huden

Utvald läsning