HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 gifter du får i dig genom grönsakerna

12 maj, 2017 
Alla grönsaker behöver inte vara besprutade för att innehålla gift – många fixar det helt på naturlig väg. Här är några grönsaksgifter du bör känna till.
Annons

Vi vet att vi ska akta oss för växter som flugsvamp, snöbär och råa rönnbär. Men vet vi att det finns farliga ämnen även i de grönsaker vi själva odlar i trädgårdslandet?

Kanske har du hört att man inte ska äta rabarberblast eller råa bönor, men vet du varför?

Faktum är att många av våra vanligaste grönsaker själva bildar gifter som skydd mot insekter, svampar och mikroorganismer – och de är inte nyttiga för människor, men ofta bildas de i så små mängder att vi inte märker av det. Vissa av dessa ämnen kan också påverka våra magar så att vi blir sämre på att ta upp andra näringsämnen.

Läs också: Superbäret innehåller höga halter gift

– Oxalsyra, som finns i till exempel rabarber och rödbetsblast, kan minska upptaget av kalcium, exemplifierar Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket för Dagens Nyheter. Men om man inte äter rabarber dagligen så spelar detta inte någon roll. Och nitrat, som bland annat finns i gröna bladväxter som spenat, sallad och rucola, kan omvandlas till nitrit genom enzymer i matsmältningskanalen. Det kan vara skadligt i stora doser och orsaka ett akut tillstånd där syretransporten i blodet försämras, det gäller framför allt små barn som är känsligare.

Annons

Vissa grönsaker bildar giftiga ämnen när de har skadats. Så är det med potatis som legat i solen och blivit grön – den bildar solanin som kan ge magbesvär för människor.

Läs också: Lista: 15 ”giftsäkra” frukter och grönsaker

I dag äter vi också många grönsaker på nya sätt, till exempel i raw food och juicer, vilket kan påverka hur mycket av vissa ämnen vi får i oss.

– Förr i tiden åt man kokt spenat, då försvinner en del av det nitrat som förekommer i spenat ut i kokvattnet. Men på senare tid har det blivit populärt med till exempel smoothies på färska blad, rödbetsblad eller babyspenat, vilket gör att vi kan äta bladen oftare och i större mängd. Då kan man få i sig väldigt mycket nitrat och det ska man se upp med, och inte ge till sina små barn, säger Ulla Beckman Sundh.

 

Här är fem gifter att ha i åtanke när du odlar:

Lektiner

Lektiner finns i baljväxter och är ett protein som vi inte kan bryta ner i kroppen.

– Man ska vara noga med att koka baljväxter ordentligt, både färska och torkade, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket. Det är också viktigt att man häller bort blötläggningsvattnet och inte använder det att koka i.

Annons

Slarvar du eller äter råa bönor risker du att få magknip, diarré och illamående som går över efter en period.

Läs också: Forskare: Bästa maten för att sänka blodsockret

Glykoalkaloider

När potatisen utsatts för solljus blir den grön på ytan. Det gröna är klorofyll, vilket i sig inte är giftigt, men ett tecken på att det även bildats glykoalkaloider. De glykoalkaloider som bildas i potatis heter solanin och chakonin.

– Är det bara en liten grön fläck kan man skära bort den, med marginal, enligt Ulla Beckman Sundh. Är det en stor grön yta är det lika bra att slänga hela. Andra delar av potatisväxten, som blast och groddar, innehåller mer solanin så de ska man inte äta.

Får du i dig mycket solanin kan du drabbas av magsmärtor, diarré och illamående, men svåra fall är ovanliga.

Läs också: Sänk blodtrycket – med potatis!

Oxalsyra

Oxalsyra finns i bland annat rabarber, rödbetsblad, spenat, kakao och stjärnfrukt. Mängden varierar i olika delar av växten, som att det är mer syra i rabarberbladen än i stjälken, och mer i rödbetsblasten än i själva betan.

Annons

– Är man frisk kan man äta rabarber utan att oroa sig, säger Ulla Beckman Sundh. Man måste äta flera kilo för att må dåligt akut. På sikt kan oxalsyran däremot minska upptaget av kalcium, men det är bara ett problem om man äter större mängder under längre tid. Har man nedsatt njurfunktion bör man dock vara försiktig, och om man är känslig kan det öka risken för njursten.

Oxalsyra kan i stora mängder ge magsmärtor.

Läs också: 11 saker du kanske inte visste om rabarber

Nitrat

Nitrat kan omvandlas till nitrit i magen, och finns i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola. Nitrat och nitrit kan i akuta doser göra att syretransportförmågan i blodet blir försämrat, ett tillstånd som kallas methemoglobinemi.

Annons

Små barn är mycket känsligare för detta tillstånd, därför rekommenderas att minimera intaget av gröna bladgrönsaker för barn under ett år.

Läs också: Friskare, smalare och snabbare: Här hittar du nyttig nitrat!

Gyrometrin

Är du ett fan av stenmurklor för du se upp! De innehåller nämligen gyrometrin, ett ämne som kan ge skador på lever, nervsystem och dessutom har visat sig orsaka cancer i djurförsök.

Livsmedelsverket avråder från att äta stenmurklor, även om en del av gifterna försvinner om man förväller svampen. Gifterna kan avlägsnas genom att förgasas, därför ska du torka murklorna där ingen människa (eller något djur) befinner sig.

– Man kan förvälla dem, men man blir aldrig av med allt gift, konstaterar Ulla Beckman Sundh.

Gyrometrin kan ge magont, illamående, kräkningar och diarré, samt ge påverkan på nervsystemet genom yrsel, dubbelseende och matthet. I allra värsta fall uppstår skador på njurar och lever.

Foto: IBL

 

Topp 10: Här är de nyttigaste grönsakerna!

Läs också: Topp 10: Här är de nyttigaste grönsakerna!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons