5 bovar som gör dig gasig i magen – som inte är mat

När problem med magen och oönskade gaser lyfts upp är det ofta livsmedel som innehåller laktos och gluten som lyfts fram som potentiella bovar. Men det handlar inte alltid om maten du äter, andra vanor kan lika väl ligga bakom en gasig mage.

Enligt Patricia Raymond, professor vid Eastern Virginia Medical School, som Prevention pratat med, är det ofta för mycket inandad luft i magen som ligger bakom högljudda fisar och rapar, snarare än livsmedel vi konsumerar. Här listar vi, med hjälp av Prevention, fem vanor att se upp för om du ofta har gaser i magen:

Läs också: Platt, mätt och lugn – bästa tipsen för lugn mage

1. Du dricker genom sugrör

När du dricker med ett sugrör suger du in luft i magen på samma gång, vilket kan orsaka gaser i magen. Minska gaserna i magen samt plastsvinnet och drick ur glaset istället.

2. Du röker cigaretter

När du inhalerar rök medan du röker sväljer du även luft. Om du lider av en gasig mage är det en perfekt ursäkt att dra ner på eller sluta med cigaretterna.

3. Du äter för snabbt

Om du äter upp fort, äter din frukost samtidigt som du kör till jobbet eller häver i dig lunchen vid skrivbordet sväljer du en hel del luft. Tugga istället ordentligt och ät i lugn takt, det kommer inte bara minska gaserna i magen, utan även bidra på ett positivt sätt till din hälsa.

Läs också: Svullen mage? Här är dieten för dig

4. Du dricker ur flaska

Dricksglas är helt enkelt bäst, så skippa sugrör och flaskor. Enligt Patricia Raymond får vi i oss mer luft när vi dricker ur flaska jämfört med glas, vilket gör att du kan bli tvungen att rapa mer.

5. Du tuggar tuggummi

Dåliga nyheter för alla tuggummi-älskare. Om du tuggar tuggummi sväljer du mycket luft, vilket kan få dig att rapa och fisa oftare. Vill du inte sluta tugga tuggummi kan du dra ner på tiden i stället för att minska mängden luft du får i dig.

Källa: Prevention
Foto: Shutterstock

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage

Bra för magen

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage

 

 

Redaktionens tips