5 bevis för att nattugglor är lite bättre än andra

Är det typiskt dig att aldrig komma säng i tid – vilket resulterar i att du ligger och drar dig på morgnarna istället för att gå upp direkt? Är du en frekvent användare av snooze-knappen? Kanske har du försökt att bli en morgonmänniska, men kommit fram till at det inte är något för dig.

Då kan du sluta gräma dig nu. Det är nämligen inte bara dåligt att vara en nattuggla, visar ett flertal studier.

 

5 otippade fördelar med att vara sjusovare:

1. Du är smartare

Vid en studie som gjordes vid universitetet i Madrid lät man över 1000 tonåringar göra ett induktivt resonemangsprov. Man kunde då se att de som var nattugglor gjorde bättre ifrån sig på testet en de som var morgonpigga.

Den sortens prov är känt för att vara en bra indikator på generell intelligens och även akademisk förmåga.

En liknande studie gjordes även vid ett universitet i Sydney, fast på vuxna, och man fick då ett liknande resultat.

”Våra resultat indikerar att kvällspigga, till skillnad från vad många kanske tror, med större sannolikhet har en högre intelligenskvot”, sade forskaren Richard D. Roberts i ett nummer av den vetenskapliga tidskriften Personality and Individual Differences.

Läs också: Forskare: Gå från kvälls- till morgonmänniska

 

2. Du är mer kreativ

Enligt forskarna bakom studien ”Därför är nattugglor intelligentare”, från bland annat University College London, grundar sig kreativitet i att man har en okonventionell attityd till mycket i livet, vilket gör att man har en större benägenhet att testa alternativa lösningar.

En av slutsatserna var just att personer med ”okonventionella” sovmönster även visade på större kreativitet.

En studie från US Air Force visar också att kvällsmänniskor är bättre på lateralt tänkande, jämfört med morgonmänniskor. Det gällde även om testet utfördes tidigt på morgonen.

Lateralt tänkande handlar om ens förmåga att ”tänka utanför lådan”, eller så kallad kreativ problemlösning.

Uppe tidigt? Du kan bli sjuk

3. Du tjänar bättre

En studie där bland annat forskare från University of Southhampton deltog visade på ännu en fördel för kvällspigga.

I undersökningen deltog över 1000 vuxna, kvinnor och män. Man kunde i resultatet läsa att nattugglor oftare har en högre inkomst än de som är morgonpigga.

Man kunde dessutom se att fler av kvällsmänniskorna dessutom ägde en bil.

Läs också: Är du ett geni? 9 tecken på hög intelligens

 

4. Du är starkare

Ja, tro det eller ej. Det finns en studie, gjord vid University of Alberta, där man har testat benstyrka hos morgonmänniskor och jämfört med den hos kvällsmänniskor.

I resultatet kunde man se att de morgonpigga hade en jämn muskelstyrka under dagen – men hos kvällsmänniskor ökade styrkan under kvällen!

 

5. Du kan fokusera längre

I en studie från 2009 lät man bevaka 15 extrema nattugglor och 16 extremt morgonpigga, alla fick behålla sitt vanliga sovschema. Forskarna mätte först hjärnaktiviteten när deltagarna först vaknade, och även 10,5 timmar efter att de vaknat.

Det man kunde se var att hjärnaktiviteten var liknande för samtliga deltagare vid det första testet. Men vid det andra testet, efter 10,5 timmar, kunde man se att hjärnaktiviteten hade sjunkit hos de morgonpigga. Särskilt i de delar som styr fokusförmågan och dygnsrytmen. Det hade den inte gjort hos de kvällspigga.

Källor: The BMJ, Science direkt, Huffington post, Newsweek

 

Morgontrött? Därför är vissa det och andra inte

Morgonångest?

Läs också: Morgontrött? Därför är vissa det och andra inte

 

Utvald läsning