ANNONSSAMARBETE MED VOLTAREN

4 orsaker till att nacken gör ont – så blir du hjälpt!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
Advertisement

Annonssamarbete med Voltaren

Det senaste året med mer hemmasittande än vanligt har gjort att fler människor upplever problem med ond nacke. På jobbet sitter du förmodligen mer ergonomiskt än vad du gör hemma och när umgänge med vänner och familj fått stryka på foten på grund av en pandemi är det inte konstigt att det blivit mer stillasittande än vad du vanligtvis är van med.

När man sitter mycket still framför en dator eller någon annan skärm behöver man ta små mikropauser för att inte bli stel och få ont. På jobbet kanske de där pauserna sker naturligt när en kollega släntrar förbi ditt skrivbord och hintar om att det är dags för en kaffepaus. Men hemmavid behöver du kanske påminna dig själv om en paus där du kan få in lite rörelse och stretcha ut nacken.

Varför gör nacken ont?

Det kan såklart finns många orsaker till att nacken smärtar, som exempelvis skador eller kroniska smärttillstånd. Men det finns också fyra enkla orsaker till att du får ont i nacken och det kan vara dålig hållning framför tv eller dator, en obekväm sovställning, att du vrider nacken i en onormal utsträckning eller att du har fått en stressrelaterad spänning.

Fakta:

27 procent av alla svenskar som har ont upplever just nacksmärta.*

Att ha ont i nacken påverkar lätt hela ditt mående eftersom smärtan gör det svårt att göra bara den enklaste av rörelser, som att till exempel vrida på huvudet för att titta på något eller att bära tunga matkassar, städa eller lyfta sitt barn eller barnbarn.

*GSK Global Pain Index Research 2017, Sverige

Det här kan du själv göra

Nacksmärta är oftast inget allvarligt även om det såklart är jobbigt att vara drabbad. Du kan ofta lindra smärtan själv genom att göra vissa saker. Ett sätt att behandla nacksmärta kan vara smärtstillande medicin från apoteket, antingen med tabletter som du sväljer eller som gel som du applicerar där du har ont. Är det ett återkommande problem kan det vara bra att kombinera smärtstillande med försiktiga nackövningar.

3 enkla övningar som stärker nacken

De här övningarna är bra att göra några gånger om dagen. De kan göras både sittande och stående så gör det som känns bäst för dig. Andas lugnt och försök slappna av.

1. Böj huvudet
Luta huvudet försiktigt åt höger, samtidigt som du låter höger hand vila på huvudet. Tryck inte men låt handen ligga kvar. Sänk axlarna och håll i stretchen i 12 sekunder. Gör samma sak åt andra hållet.

2. Sträck nacken
Lägg dina händer på huvudet och vinkla huvudet framåt samtidigt som du rundar din rygg. Dra in hakan och håll i tolv sekunder.

3. Armsträck
Sträck först höger och sen vänster arm rakt upp, tio gånger per arm. Titta upp mot handen och känn hur du sträcker ut längs hela sidan.

Källa: Allas

Tips!

Som ett komplement till stärkande övningar kan man ibland behöva punktmarkera smärtan.

Voltaren 23,2 mg/g gel används för att lindra smärtan i muskler och leder. Applicera var 12:e timme endast på området där du har ont.

Läs mer om Voltaren här!

Voltaren 23,2 mg/g gel (diklofenak), receptfritt antiinfammatoriskt läkemedel. För behandling av lokal lätt till måttlig smärta vid muskel- och ledskador som tex. sportskador. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Trade marks are owned by or licensed to the GSK group of companies. www.voltaren.se PM-VOLT-21-00075 April 2021

Dela på: