HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

4 flaskor vin i veckan – är det för mycket?

13 mar, 2019 
Glas med rött vin och vinskruv på ett vinfläckigt bord.
Är det farligt att dricka fyra flaskor vin i veckan? Så här svarar alkoholforskaren.
Annons

Har det blivit lite mycket vin den senaste tiden? En flaska i veckan, två – eller till och med fyra. Du kanske frågar dig hur mycket alkohol man kan dricka – innan det blir farliga mängder?

Här rätar alkoholforskaren och professorn Sven Andréasson ut frågetecknen.

Max 10 glas alkohol i veckan

Fyra flaskor vin i veckan är absolut vad som kallas problemdrickande. De senaste riktvärdena, från Stockholms läns landsting, säger att så länge konsumtionen ligger under 10 standardglas med alkohol per vecka och högst fyra glas per tillfälle, är riskerna små. Det motsvarar ungefär två flaskor vin i veckan. Det gäller både män och kvinnor.

Men Sven Andréasson ser gärna att man är måttligare än så.

– Risken ökar kontinuerligt med all konsumtion – även om den är liten. Exempelvis ökar risken för cancer redan vid ett glas om dagen, säger han.

Ett standardglas innebär:

1 folköl (50 cl)

Annons

1 starköl (33 cl)

1 glas rött vin, vitt vin eller bubbel (10-15 cl)

1 glas snaps (4 cl)

Det går inte att dricka hälsosamt

Det går heller inte att dricka mycket alkohol på ett hälsosamt sätt. Att hålla sig till en spritsort, eftersom det är värre att blanda sorterna är till exempel en myt.

– Det är bara mängden alkohol som räknas, framhåller Sven Andréasson.

Hur du själv mår är en indikator på om ditt drickande gått överstyr. Om livet flyter på som vanligt, är det förmodligen ok.

– Om det inte hänt något, om du inte blivit bakis, om du får gjort det du ska göra – då är det ok. Det är på det rent konkreta man märker om något är galet. Det kan vara svårt att förstå rent teoretiskt att 4-5 glas inte är bra för hälsan, om det är ett återkommande beteende, säger han.

Viktigt lyssna om andra larmar

Ett annat tecken på att det bivit lite för mycket av det goda, är om andra reagerar på ditt drickande.

Annons

– Risken är att man skakar av sig det närstående, vänner och kollegor säger. Men det är sällan de överdriver, det är en viktig signal, säger Sven Andréasson.

– Det har visat sig att när personer kommit ifrån ett kraftigt drickande är det vanligaste inte att de genomgått en behandling, utan att de fått påpekanden, reaktioner från människor som betyder något.

Fotnot: Den tidigare gränsen för hur mycket man kan dricka på en vecka var 14 standardglas för män och nio för kvinnor. De nya riktlinjerna har tagits fram av Stockholms läns landsting för att stämma bättre överens med internationell kunskap. Den nya gränsen gäller både män och kvinnor eftersom skillnaderna mellan könen inte är så stora som man tidigare trott.

Läs mer:

Känner du press att dricka alkohol? Tips för dig som vill avstå

6 tecken på att du borde dra ner på alkoholen

Annons