FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

4 faktorer som ökar risken för stroke – om du är kvinna

20 feb, 2018 
En ny amerikansk studie har hittat flera riskfaktorer för stroke som är specifika för kvinnor. Forskarna hoppas nu att kunskapen ska kunna hjälpa till att identifiera personer som löper extra stor risk att drabbas av en stroke.
Annons

I Sverige får 25 000 personer en stroke varje år, eller en person var 20 minut. Och de flesta är kvinnor – något många inte vet. I USA får 425 000 kvinnor per år en stroke – jämfört med 370 000 män. Risken att dö av följderna är också större för kvinnor än för män.

Vanliga riskfaktorer som tas upp när man pratar om stroke är högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, diabetes, övervikt, rökning, högt alkoholintag, stress och hög ålder. Strokerisken kan också vara ärftlig.

Läs också: Kvinnor med migrän löper högre risk att dö av hjärtproblem

Men för kvinnor finns några faktorer som inte gäller män, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Stroke. Studiens huvudförfattare, Dr. Kathryn Rexrode, förklarar:

”När kvinnor åldras har de mycket större risk att få en stroke som en första manifestation av hjärt- kärlsjukdom, än en hjärtattack. Vi vill bättre förstå känsligheten: Varför får fler kvinnor än män stroke? Vilka faktorer bidrar och ökar kvinnors risk så oproportionerligt?”

Annons

Läs också: Gravida Maja fick en stroke: ”Min lyckligaste tid i livet blev en fråga om liv och död

Efter att ha analyserat befintlig litteratur kunde forskarna se att det finns fyra tydliga riskfaktorer som gör att kvinnor har större risk för stroke.

  1. Påbörjad menstruation innan 10 års ålder.
  2. Påbörjad menopaus innan 45 års ålder.
  3. Låga nivåer av DHEA (dehydroepiandrosteron), ett steroid-prohormon som produceras i binjuren av kolesterol.
  4. Användning av hormonella p-piller.

Även kvinnor som haft problem vid graviditet, som graviddiabetes eller havandeskapsförgiftning, kan ha en ökad strokerisk.

Läs också: Så minskar du risken att drabbas av stroke

Forskarna vill dock förtydliga att endast en väldigt liten del av kvinnor med en eller fler av dessa faktorer kommer att få en stroke. Men det innebär ändå att du som stämmer in på flera av punkterna ovan kan ha en extra anledning att vara uppmärksam och att försöka leva hälsosamt i övrigt.

Studien kan även vara en grund för att få vården att hålla extra uppsikt över den här gruppen kvinnor.

Dock behövs mer forskning innan man kan dra några konkreta slutsatser och därmed börja med effektiva åtgärder.

Källa: Strokeförbundet, Medical News Daily Foto: IBL

Annons