HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

4 anledningar att inte gå och lägga dig med blött hår

31 aug, 2017 
Duschar du hellre på kvällen än går upp tidigare för att göra det på morgonen? Kanske är det läge att tänka om! Här är vad som händer när du lägger dig med blött hår.
Annons

De flesta av oss är antingen morgon- eller kvällsduschare. Fördelen med att köra tvättandet på morgonkvisten är känslan av att vara 100 procent fräsch när man börjar dagen – fördelen med att duscha på kvällen är att man slipper göra det på morgonen.

Läs också: Allt du vill veta om hårhälsa & håravfall!

Är du den som hellre sover 20 minuter längre, och därför tar en varm dusch på kvällen? Då ska du läsa detta extra noggrant – i alla fall om du brukar gå och lägga dig med blött hår.

Här är fyra anledningar att se till att håret är torrt innan läggdags.

1. Det blir tovigt

Sally-Ann Travers, hårläkare vid Cotswold Trichology Centre & Theradome, förklarar att det yttersta lagret på hårstråt, kutikulan, är mer utstående när håret är blött. Det är det som gör att håret kan verka så in i bomben trassligt när det är blött, men mycket mer lättkammat när det är torrt. Ju mer du rör dig när du sover desto tovigare kommer ditt blöta hår att bli – och en mardröm att vakna till dagen efter.

Annons

Travers tips är att antingen torka håret innan du går och lägger dig, eller fläta håret i en lös fläta för att undvika onödigt trassel.

Dessutom har håret en förmåga att behålla formen det har torkat i – vilket innebär att du kan få gå med platt hår på ena sidan huvudet, märkliga böjar och lockar som bara vägrar lägga sig som du vill.

Läs också: 12 saker du aldrig ska dela med andra

2. Det sliter

Håret är känsligare när det är blött, det går lättare av och får skador. När du dessutom lägger dig på det och vrider och vänder dig på natten utsätter du håret för påfrestningar och tryck som kan få hårstrån att gå av.

Men sätt INTE upp håret i en tofs eller knut när det är blött och du ska sova – det sliter ännu mer!

Måste du absolut fortsätta sova med blött hår kan en rekommendation vara att införskaffa ett silkesörngott – det kan minska friktionen när du vänder på dig och därmed minska slitaget.

Annons

3. Du kan få hårbottenproblem

Något som stormtrivs i varma, fuktiga miljöer är svamp. Jepp.

– Att konsekvent sova med vått hår kan bidra till en överväxt av svamp eller ”skalp-jäst”, vilket potentiellt kan leda till skalpproblem och mjäll, säger Sally-Ann Travers.

Det kliar och det känns ofräscht – helt enkelt något att undvika om det går!

Läs också: 6 misstag du gör när du torkar håret

4. Det kan förstöra din kudde

– Svampsporer kan också utvecklas i din kudde på grund av samma fuktiga och varma villkor, vilket kan bidra till andningsproblem och allergier, berättar Travers.

Minsta lilla fukt i kudden kan orsaka mögel – och det vill man ju inte ha under näsa och mun under de (förhoppningsvis) åtta timmar vi spenderar i sängen.

Källa: Cosmopolitan, Marie Claire, Reader’s Digest   Foto: IBL

 

8 hårproblem och vad de avslöjar om din hälsa

Läs också: 8 hårproblem och vad de avslöjar om din hälsa

 

Annons