SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

3 underbara hälsofördelar för dig som stickar

22 mar, 2020 
det finns många hälsofördelar med att sticka
Garnfantaster se hit – er hobby är rena friskfaktorn!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns fler fördelar med att sticka än en färdig halsduk eller kofta! Många studier pekar på fördelar med handarbete: meningsfulla sysselsättningar får oss i regel att må bra. Det skingrar tankarna, ger oss en känsla av mening och kan på så sätt stilla stress och oro.

Har du en stickning som väntar redan nu? Grattis, här är några tydliga bonusar du kan vänta dig mellan maskorna:

Sänker blodtryck och stressnivåer

Stickning är ett bra tips mot årstidsbunden depression.

Att koppla av sänker nivåerna av stresshormonet kortisol och kan ha en positiv inverkan på både blodtryck och puls. En studie vid Princeton university fann att upprepade rörelser och ljud frigör hormonet serotonin, som får oss lugnare och hjälper att placera oss i vår må bra-zon. Och 2007 gjordes en studie vid Harvard Medical School där forskarna såg att denna hobby minskade hjärtslagen med snitt på elva slag i minuten, vilket i sin tur sänkte blodtrycket.

Annons

Håller hjärnan i trim

Att sticka kan vara hälsosamt. Detta är anledningen.

Aviga, räta… Att sticka kräver också sitt av huvudet. Som vilken hjärngympa som helst är detta en bra aktivitet för att göra det du kan när det gäller att hålla demens på avstånd. Det föreslår en studie publicerad i New England Journal of Medicine. Dessutom blir du sannolikt bättre på huvudräkning!

Fingerfärdighet mot smärta

Sänk blodtrycket med stickning.

Stickning kräver sitt av händer och fingrar. Genom att handarbeta håller du fingrarna rörliga och lederna mjuka. Det kan motverka stelhet och smärta. När 1 000 stickfantaster fick svara på frågor om sin hobby svarade en av tio att stickandet hjälpte dem att hantera kronisk smärta. De upplevde främst att stickningen mjukade upp deras spända muskler och lindrade deras artrit, skriver Huffington Post.

 

 

Annons