HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

3 starka ögonblick från nya SVT-serien Uppdrag: Håll Sverige vid liv

01 jun, 2022 
Det går knappt att föreställa sig allt som händer under ett enda dygn i den svenska sjukvården. Den nya SVT-serien Uppdrag: Håll Sverige vid liv gör ett försök.
Annons
Viktiga sommarprat genom tidernaBrand logo
Viktiga sommarprat genom tiderna

Barn föds, en gammal man är på väg att ta sitt sista andetag, en kvinna tar några stapplande steg med sin nya benprotes, en tår stryks bort från en patients kind. Den nya SVT-serien Uppdrag: Håll Sverige vid liv lämnar ingen oberörd. Under ett dygn följer 40 kamerateam alle de som ger och inte minst får vård runt om i Sverige. I nära bilder får vi följa det livsviktiga arbete som utförs av sköterskor, läkare och annan vårdpersonal — varje minut under ett dygn. Vi träffar akut sjuka människor, för tidigt födda barn och åker med på ambulansfärder genom Sveriges mest otillgängliga platser norr om Kiruna. Vi får även ta del av vården i livets slutskede. Här är några av alla de starka ögonblick under ett dygn i den svenska vården.

Annons

2-åriga Sagas hjärtoperation

I det första avsnittet följer vi med när tvååriga Saga och hennes föräldrar åker till Drottning Silvias barnsjukhus där hon ska genomgå en avancerad hjärtoperation. Sagas hjärta är större än andra barns i samma ålder. Dessutom finns där ett hål som behöver täppas igen. Hjärtproblemet gör henne trött och andfådd och operationen är nödvändig. Operationsdagen är en tuff dag för Sagas föräldrar. Läkarna kan aldrig garantera utfallet, även om det nästan alltid går bra. När lilla Saga bärs in till operationssalen rinner tårarna stilla ner för pappa Magnus kind.

Pappa Magnus och dottern Saga förbereder sig för Sagas hjärtoperation på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Palliativ vård i Rättvik

I avsnitt tre får vi ta följa med det palliativa teamet i Rättvik. Här jobbar personalen med att hemvårda patienter i livets slutskede. Att de förstår sin roll i patientens men också omgivande familjens liv är tydligt. Trots den givna utgången får vi ta del av rörande omsorg, men också skratt och livsglädje mitt i sorgen. Det är två manliga patienter som öppnar sina dörrar för tv-teamet, men jämte deras berättelser träffar också deras äkta makars röster rätt in i bröstet. Som när hustrun Annica tackar sin ALS-sjuke man för hans förmåga att hålla humöret uppe, eller när en tårögd Siv berättar hur de hade tänkt sig livets slut på ett helt annat sätt.

Bröderna Kian och Timothy

Bröderna Kian och Timothy är födda med en svår funktionsnedsättning. Vi får ta del av familjens utmaningar men också framsteg i vardagen.

I avsnitt fyra får vi hälsa på hos bröderna Kian och Timothy, elva och nio år som båda är födda med en svår flerfunktionsnedsättning. I inslaget får tittarna inte bara ta del av pojkarnas ständiga utmaningar, som att få upp slem utan att riktigt kunna hosta eller träna en kropp som inte kan röra sig som andra. Det som dröjer kvar är framgångskänslan när rehab-personalen mäter och firar de framsteg som barnen gjort. Och det lagarbete som står bakom detta, med två fantastiska föräldrar, assistenter och svensk sjukvård i spetsen.

Foto: SVT

Annons