3 saker du borde veta om energidrycker

Med hjälp av socker, koffein, vitaminer och andra potenta ingredienser lovar de både snabb energi och längre uthållighet. Men välj något annat än energidryck i dessa sammanhang:

 

1. Släck inte törsten med energidrycker efter träning

Att pusta ut efter passet med en koffeinladdad energidryck är en dålig idé. Koffein är naturligt vätskedrivande, vilket gör att du behöver dricka extra mycket för att släcka törsten och återställa din vätskebalans. Dessutom riskerar du att dricka onödiga mängder socker – välj vatten istället!

2. …och drick det heller inte före ett pass!

Koffeinet gör dig piggare, men gör också att hjärtat arbetar hårdare. Därför kan du uppleva hjärtklappning om du dricker mycket kaffe eller energidrycker. Om du dessutom tränar under detta koffeinrus skapas en ohälsosam belastning på hjärtat, som i extrema fall kan leda till plötslig hjärtdöd.

3. Blanda inte energidrycker med alkohol

Den som dricker en drink gjord på energidryck som bas riskerar att bli berusad fortare och mer omdömeslös än den som skålar med öl, vin eller traditionella drinkar. Återigen är det koffeinet som är förklaringen: Det motverkar alkoholens sövande effekt, vilket får dig att tro att du är mindre påverkad än du faktiskt är. Det ökar också risken att utveckla ett alkoholmissbruk, enligt amerikanska studier.

Psst! Och ge aldrig energidrycker till barn

Barns kroppar och hjärtan är känsligare än vuxnas. De reagerar kraftigare på koffein, med särskilt hjärtklappning och huvudvärk som vanliga biverkningar. Andra bieffekter är ökad risk för ångest, fobier och oro.

källor: Canadian Journal of Cardiology

Utvald läsning