SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

2 timmar efter förlossningen gör vi det här – på grund av sociala medier

09 maj, 2019 
En ny studie visar att kvinnor sminkar sig inom två och en halv timme efter att de har fött barn – och anledningen är en aning skrämmande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny brittisk studie visar att över hälften av alla kvinnor i åldrarna 18 till 31 år väljer att göra någon form av skönhetsbehandling före sin förlossning. Det kan handla om allt från manikyr och pedikyr till vaxning och hårstyling.

Sammanlagt deltog 2 000 kvinnor i undersökningen och respondenterna fick bland annat svara på varför de prioriterade att göra sig i ordning efter att de blivit föräldrar. En majoritet (31 procent) svarade att det berodde på att de ville se bra ut framför kameran, 26 procent att det gjorde det för att de ville se representabla ut när deras nära och kära kom på besök och 22 procent att det berodde på att de ville se mindre trötta och slitna ut.

Mer än hälften av de som deltog i studien sa att de känner press över att man som kvinna måste se bra ut efter sin förlossning. Mest påtryckning upplever de kommer från sociala medier (24 procent), men även press från nära och kära spelar in.

Annons

Att skönhetsfix i samband med ens förlossning bara är kopplat till ideal och press håller däremot inte alla med om. Många menar att det är något som får en att bli mindre stressad och mer lugn.

En majoritet publicerar bild på sitt nyfödda barn – inom tre timmar

Förutom att undersöka synen på skönhet i samband med att man föder barn fick de tillfrågade svara på när de gick ut med att de blivit föräldrar på sociala medier.

Av de 2 000 kvinnor som deltog i studien svarade tre fjärdedelar att de gick ut med nyheten om sin förlossning redan samma dag – och den genomsnittliga tiden från det att barnet fötts till att inlägget publicerats visade sig vara tre timmar.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Anna trodde hon skulle dö under förlossningen

Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips

Laila: Så ser min kropp ut – 1 vecka efter förlossningen

Annons