15 viktiga råd till dig som har en utbränd partner

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att drabbas av utmattning är inte bara en kris för den som direkt drabbas. Hela familjen som bor med den drabbade känner förstås också av det på olika sätt. Och det är vanligt att man som partner hamnar i en livskris, precis som den som är utbränd – men på ett annat sätt.

På Stressmottagningen i Stockholm möter man även nära anhöriga, eftersom de också behöver stöd och hjälp att förstå sina egna reaktioner.

– Det är ofta uppslitande och skrämmande att se sin partner så kraftlös. Att stå bredvid och inte kunna lösa det. Och plötsligt ställs också helt andra krav på en själv att ordna och fixa det mesta med barn och hem – sådant man delat på förut, eller så är man van vid att den andra gjort det mesta. Som anhörig kan man känna sig väldigt ensam, säger Kerstin Jeding, som är legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.

Läs också: 11 saker du aldrig ska säga till någon som är utbränd

En vanlig reaktion är att det är svårt att förstå hur ens utmattade partner mår.

– Det går inte att förstå hur det känns att vara utmattad om man inte varit där själv. Dessutom kan det se olika ut för olika personer. Hur långt utmattningen gått innan man dragit i bromsen spelar också in. Ens partner kanske varit väldigt energirik, drivande och aktiv, och så plötsligt orkar hon eller han ingenting.

Samtidigt är det vanligt att man som utmattad är rädd för att inte bli förstådd. Man kan känna skuld, skam, misslyckande och en rädsla för att inte räcka till, att inte duga. Därför är det, som anhörig, viktigt att inte ifrågasätta. Ena dagen kan den som är utmattad känna sig lite piggare och orka en del, dagen efter kan personen känna sig helt ur fas och bara behöva ligga och vila. Det här kan vara svårt att förstå – liksom att den som är utmattad orkar göra vissa saker, men inte andra.

 

Råd 1: Acceptera att du inte förstår. Och respektera och lita på att det som din utmattade partner upplever är precis som det är. Även om man kan tänka: Men hon var ju pigg igår, hur kan hon vara så trött idag? Så säg inget. Det är så här utmattning tar sig uttryck.

Hur ska man göra då, för att hjälpa sin partner – och sig själv?

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken

 

Råd 2: Fråga hur det är, hur det känns – för att försöka förstå. Det är en helt annan ingång än att ifrågasätta. Berätta hur du känner också. Om båda vågar visa sina svagheter, sin sårbarhet, och prata om sina tankar och känslor så stärks ofta relationen.

– Och tillfrisknandet för den utmattade går ofta snabbare.

 

Råd 3: Lyssna. Ofta drabbas vi av ett häftigt behov av att komma med förslag på lösningar när någon vi bryr oss om mår dåligt: Vi vill ju hjälpa.

– Den bästa hjälpen är att lyssna och att finnas där. Det finns inga lösningar på utmattning. När vi vill komma med goda råd och lösningar så handlar det ofta om att vi inte står ut med vår egen ångest, som väcks av den andras känslor. Och så försöker vi dämpa våra egna känslor genom att komma med förslag på lösningar. Men det får oftast bara den andra att känna sig missförstådd och förminskad. Det är i lyssnandet och medkänslan som kraften och trösten finns.

När vi känner oss sedda och bekräftade, och bemöts med medkänsla och medmänsklighet, känner vi oss trygga och lugna.

Läs också: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

 

Råd 4: Fråga hur din partner vill bli stöttad. Som nära anhörig är det ofta svårt att veta hur man kan stötta, och man kan känna sig förvirrad och otillräcklig.

– Men hur skulle du kunna veta? Det är viktigt att vara förstående mot sig själv och sina egna begränsningar också. Det bästa är ju faktiskt att fråga den som är utmattad: Hur vill du att jag ska hjälpa? Det finns en enorm kärlek och omtanke i den frågan. Många tycker till exempel att det är jobbigt om nära och kära hela tiden frågar hur man mår. Att också prata kravlöst om ditt och datt brukar vara skönt, som omväxling.

Lös era konflikter.

Råd 5: Unikt tillfälle att stanna upp och ifrågasätta. Som utmattad hamnar man i ett läge där man tvingas stanna upp i livet och ifrågasätta väldigt mycket: Vem är man nu? Vem vill man vara? Vad vill man ha för liv?

– Ofta har man kört på i ett högt tempo, och har man barn är det lätt att tillvaron har handlat mycket om logistik. Då är det lätt att successivt tappa kontakten både med varandra som par, och sig själv – hur man egentligen mår. När den ena tvingas stanna upp, och alla försvar rämnar, så uppstår egentligen ett unikt tillfälle att mötas, på ett ofta djupare plan än man gjort tidigare. Att börja prata om hur man vill ha det, hur man mår och vad som är viktigt – egentligen.

 

Råd 6: Ge dig själv tid. Som partner kan man vara kvar i sin roll, och är man ovan kan det vara både jobbigt och skrämmande att öppna upp för sin egen sårbarhet och rädsla. Då kan man ju inte mötas?

– Då blir det förstås svårare. Här tror jag att det är viktigt att ge sig själv tid. Och acceptera att man inte är riktigt på samma plats, som sin partner just nu. Det är okej. Man behöver inte ”lösa” allt på en gång. Just nu är det som det är, men det betyder inte att det kommer att vara så för alltid. Samtidigt ger utmattning så starka symtom, och som nära anhörig vill man ofta göra allt som står i ens makt för att hjälpa. Att våga vara sårbar och möta sin utmattade partner på ett känslomässigt plan är en av de bästa hjälpen man kan ge. Man ska inte vara stark eller kapabel, eller på något särskilt sätt. Kontakt med varandra är det viktiga.

Ofta har tillvaron handlat om att planera och få allt att det yttre att fungera.

– När den ena blir utmattad, eller deprimerad, stannar som sagt allt det där upp. Och det kan vara en chock i sig. Om inte det funkar, vad har man då tillsammans? Vilka är vi då, inför oss själva och varandra? Plötsligt ställs det helt nya krav på förhållandet, som handlar om att våga ifrågasätta mycket av det som man tills nu tänk är ens liv och tillvaro. Det är en svår och jobbig tid man är i. Och det får vara så. Det kan inte vara på något annat sätt just nu. Det är viktigt att orka vila i det. Att inte försöka skynda på.

Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

 

Artikeln fortsätter här:

15 viktiga råd till dig som har en utbränd partner – fler tips!

 

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: