HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

13-åriga Victoria drack energidryck – fick föras till sjukhus

23 aug, 2017 
När Petra Sundberg kom hem hittade hon sin 13-åriga dotter Victoria flämtandes och med konstig känsla i hjärtat. Det visade sig att tonåringen fått hjärtklappning – efter att ha överdoserat energidryck. Nu vill hon varna andra föräldrar för dryckerna.
Annons

Att energidrycker ska intas med måtta vet många av oss – men inte alla. En ny studie från danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, visar att omkring 42 procent av de som druckit energidryck har känt av biverkningar, varav en del rätt otrevliga.

Några vanliga biverkningar är rastlöshet, sömnbesvär och hjärtklappning, som följd av de höga koffeinhalterna enligt studien.

Läs också: Så skadliga är energidryckerna för din hälsa

13-åriga Victoria fick lära sig läxan den hårda vägen. Enligt Newsner köpte flickan flera burkar av dryckerna Redbull och Power King på väg hem från skolan på måndagen, sammanlagt två liter, som hon sedan drack upp.

När hennes mamma, Petra, senare kom hem möttes hon av en dotter som hade andningssvårigheter och en konstig känsla i hjärttrakten. De åkte i ilfart till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och hamnade snart på hjärtintensiven.

Läs också: 5 anledningar att skippa lightläsk

Annons

På sin Facebook har Petra delat en bild på dottern på en sjukhussäng, och skriver en varning till andra föräldrar:

”Energidryckens effekt. Det här är Victoria. Hon är 13 år. Hon ligger på HIA hjärtintensiven med övervakning av hjärtat efter att ha köpt och druckit alldeles för mycket Redbull och Power King igår. Snälla! Prata med era barn och andra ni känner och förklara faran. På en liten burk 25 cl står att maxdos per dag för en VUXEN är en enda burk.

Det här är inget för barn!! Dela gärna ”

Först vid lunchtid på tisdagen fick flickan lämna sjukhuset, efter att ha fått hjärtat övervakat hela natten samt mängder med prover tagits.

Mamma Petra avslutar inlägget:

”Tillägg. Hennes hjärta är friskt och effekten av drycken har avtagit. Hon har fått åka hem.”

Läs också: Varningen: Ge aldrig denna dryck till ett barn!

Överkonsumption av energidryck har haft förödande effekter flera gånger tidigare, detta är långt ifrån det första fallet där ett barn tar skada över dryckerna.

Annons

Svensk Dagligvaruhandel rekommenderar försäljare att ha en åldersgräns på 15 år för energidryck, men även att vara vaksamma på 15-åringar som köper dryckerna i så stor mängd att det kan vara skadligt. Men någon statlig lag om åldersgräns på energidryck finns inte.

Livsmedelsverket varnar också för att använda energidryck som törstsläckare eller vid träning, och om barns användning skriver man:

”Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.”

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen Stockholm, skriver i bloggen Louise konsumentkoll att enligt en studie från EFSA, det europeiska livsmedelsverket, dricker 68 procent att ungdomar mellan 10 och 18 års ålder regelbundet energidrycker.

Foto: Facebook, IBL

3 saker du borde veta om energidrycker

Läs också: 3 saker du borde veta om energidrycker

Annons