12 framsteg för världens kvinnor under 2016

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det känns inte alltid så hoppfullt att tänka på det förtryck som många av världens kvinnor måste leva under. När en kvinna i Latinamerika kan dömas till 40 års fängelse för att hon fått missfall eller en kvinna i Pakistan får mördas med stöd av lagen för att hon setts tillsammans med en man, då är det lätt att ifrågasätta mänsklighetens själva existensberättigande.

Feminas chefredaktör: ”Alla borde vara feminister” 

Lyckligtvis finns det många människor som ägnar sina liv åt att motverka detta förtryck. Kvinnorättsrörelserna har aldrig varit starkare än de är i dag vilket gör att framsteg kan nås över hela världen. Tack vare modiga, starka och omtänksamma kvinnor och män världen över blir livet för många kvinnor bättre, varje dag, även om det inte är en enkel kamp.

– Generellt sett är det alltid en kräftgång när man jobbar med kvinnorättsfrågor. Det är ingen rak positiv linje utan det går framåt på sina håll och sen är det bakslag runtom i världen också, säger Katarina Bergehed, sakkunnig i kvinnorättsfrågor på Amnesty.

– Det vi jobbat mycket med under de senaste åren handlar om rätten att bestämma över sin egen kropp, där nådde vi en rad framsteg under förra året.

Här är några av de största framstegen i kvinnofrågor under året 2016.

1. Visst hopp för kvinnors aborträtt

Sydamerika är väldigt konservativa när det gäller abort och i vissa länder är det helt förbjudet med abort, oavsett omständigheter som våldtäkt eller fara för kvinnans liv. Men människorättsaktivister gör ändå vissa framsteg. Till exempel släpptes en kvinna i El Salvador efter att ha avtjänat två år av sitt 40-åriga fängelsestraff för att ha framkallat ett missfall. En kvinna i Argentina släpptes också från häktet, på väg mot ett 8-årigt fängelsestraff för abort, då högsta domstolen ansåg att bevisningen var för svag. Det är i regel vanligt att kvinnor fängslas på enbart misstankar om abort eller framkallat missfall. Dessutom är Chile på väg att tillåta abort i vissa fall, från att i dagsläget ha ett totalförbud.

2. Fler Europeiska länder lagstiftar om våld mot kvinnor

Bulgarien, Tjeckien, Lichtenstein och Lettland skrev under Europarådets plan för bekämpande av våld mot kvinnor, kallad Istanbulkonventionen, och den fastställdes även i Rumänien och Belgien. Konventionens har syftet att hindra och förebygga våld mot kvinnor och även utreda och åtala förövare, skriver Amnesty i sin årsrapport. Totalt har 44 medlemsstater skrivit under.

3. Kvinnor får astronomiska roller

Den 56-åriga astronauten Peggy Whitson blev i november 2016 den äldsta kvinnan i rymden och är samtidigt den första chefen för den internationella rymdstationen ISS. När rymden utforskas i framtiden kommer det vara betydligt fler kvinnor med – hälften av de senast rekryterade, blivande astronauter på Nasa är nämligen kvinnor, skriver Helsingborgs Dagblad.

4. Svårare för våldtäktsmän att slippa straff

I vissa länder kan män undkomma straff för våldtäkt genom att tvinga flickan eller kvinnan till giftermål. Den rätten motarbetades under 2016 av myndigheterna i Bahrein, Jordanien, Marocko och Tunisien.

Läs också: 7 inspirerande kvinnor som visar att ålder bara är en siffra

5. Fler kvinnor på höga positioner inom idrotten

Fotbollsvärldens mäktigaste organ, FIFA, utnämnde den senegalesiska diplomaten, Fatma Samba Diouf Samoura, till generalsekreterare. Eftersom fotboll är världens största sport och FIFA är sportens mäktigaste organ har generalsekreteraren stora möjligheter att påverka människors liv. Samtidigt sitter fler kvinnor är någonsin i den internationella olympiska kommittén.

6. Utökad satsning på jämställdhet i Japan

Japan är ett land där kvinnor traditionellt sett haft betydligt sämre karriärsmöjligheter än män, men under 2016 lagstiftade landet för att förbättra situationen. Företag med fler än 300 anställda måste redovisa hur många kvinnor de anställer och hur många kvinnor som har chefsroller, samt göra jämställdhetsplaner för att göra det lättare för kvinnor att arbeta och göra karriär

7. Färre flickor gifts bort

Otroligt många flickor i framförallt södra Asien, mellanöstern och Afrika gifts bort utan möjlighet att påverka sina egna liv. I början av 2016 förbjöd Zimbabwes högsta domstol äktenskap före 18 års ålder vilket är ett litet framsteg i kampen mot ett stort människorättsproblem som främst drabbar flickor, skriver Unicef.

Läs också: 9 positiva saker vi minns från 2016 – ett år som annars var mörkt

8. Strängare straff för sexuellt våld i krig

Kvinnor och barn är i många konflikter de mest utsatta parterna, trots att det är männen som krigar. Men trots att tusentals kvinnor utnyttjas sexuellt och mördas i krig har ingen tidigare dömts i internationella brottsmålsdomstolen i Haag för sexuellt våld – förrän 2016. Det skickar tydliga signaler som förhoppningsvis leder till att färre män begår den typen av övergrepp mot kvinnor.

9. Hedersvåld inte längre lagligt i Pakistan

I Pakistan har det tidigare varit möjligt för släktingar att förlåta män som mördat sina släktingar i ”hederns” namn, för att de skulle slippa straff. Det är inte längre möjligt efter en åtstramning under 2016. I Algeriet instiftades också en ny lag som gjorde det straffbart med sexuellt våld och trakasserier mot kvinnor.

10. Lättare att döma våldtäktsmän i Tyskland

Kvinnor i Tyskland har tidigare tvingats bevisa att de gjort våldsamt, fysiskt motstånd eller att de tvingats till sex genom våld eller hot om våld, för att någon ska kunna åtalas för våldtäkt. Men under 2016 tvingade kvinnor i det tyska parlamentet fram en lagstiftning som innebär att det är våldtäkt om den som begår brottet struntat i offrets ”igenkännbara vilja”. Den nya lagstiftningen ska också innebära att alla gärningsmän som våldtar eller trakasserar i grupp ska kunna åtalas, oavsett grad av inblandning, skriver Expressen.

11. Våld i hemmet blir olagligt i Kina

Fram till 2016 har det varit lagligt i Kina att inom relationer slå kvinnor, då det ansetts vara en familjeanlägenhet. Från och med i mars 2016 ändrades lagstiftningen till att förbjuda all typ av fysiskt våld, hot och frihetsberövanden.

12. Rekordmånga kvinnor i parlamenten

Under de senaste 20 åren har antalet kvinnor i världens parlament fördubblats till totalt 23 procent. 2016 blev andelen högre än någonsin tidigare och mycket pekar på att den kommer fortsätta växa. Antalet stats- och regeringschefer ökade till 28 i världens totalt 190 stater, skriver Sydsvenskan.

Med detta menar vi naturligtvis inte på något sätt att allt är bra – tvärt om! Världen är fortfarande en väldigt orättvis, osäker och grym plats för många kvinnor, men vi vill visa att kamp och ihärdighet lönar sig, det ger resultat, så att kvinnor världen över kan få ett bättre, mer jämställt och rättvist liv i framtiden.

– Vi har inga snabba förändringar att vänta. Vi måste fortsätta jobba oförtröttligt för att nå målen, säger Katarina Bergehed.

 

7 kvinnor som ger oss styrka när allt känns nattsvart

Läs också: 7 kvinnor som ger oss styrka när allt känns nattsvart

 

 

Redaktionens tips
Dela på: