11 livsmedel du trodde var onyttiga – men är faktiskt bra

Ett vanligt fel som många gör när de vill gå ner i vikt är att sätta förbud av olika slag. Men att från den ena dagen till den andra helt sluta med vissa råvaror och livsmedel kan få även den bästa att tappa motivationen.

– Folk känner att de ständigt måste vara perfekta, men det är inte hållbart. Visst kan du äta allt, men inte hela tiden, säger dietisten Abby Langer till Women’s health.

Här är livsmedlen som har oförtjänt dåligt rykte, men som faktiskt är bra för dig:

1. Ost

– Ja, det är fett och salt, men ost är även en bra källa till kalcium, säger Langer.

Två matskedar riven ost till en övrigt näringsrik måltid skadar inte din viktminskning. Allra bäst är en ost med mycket smak, på så vis nöjer du dig med mindre, men det viktigaste är att du inte väljer en fettsnål variant.

–Fettsnålt eller fettfritt är helt enkelt inte tillfredsställande. Äter du måttligt finns det ingen risk att ost med hög fetthalt kommer förstöra din diet, säger hon.

2. Nötter

– Nötter innehåller nyttiga fetter, är antiinflammatoriska och kan minska risken för hjärtsjukdomar, säger dietisten Lauren Harris-Pincus till Women’s health.

Utöver alla hälsofördelar är nötter dock ganska kaloristinna, vilket gör att många utesluter dem ur sin diet.

– Att äta pistaschnötter som du själv är tvungen att skala, kan göra att du medvetet inte får i dig lika stor mängd. Trettio pistaschnötter blir ungefär 100 kalorier, vilket inte är så illa för ett så pass proteinpackat snack, säger Harris-Pincus.

Läs också: Maten som är bäst på att bränna fett

3. Äggula

Äggulan har fortfarande oförtjänt dåligt rykte och många är av uppfattningen att gulan höjer kolesterolet i blodet, vilket är helt fel.

– Studier visar att äggulan inte har någon koppling till hjärtsjukdomar, som vi en gång trodde, säger Langer.

Faktum är att äggulan innehåller många ämnen som kan hjälpa dig gå ner i vikt och tillfredsställa din hunger.

4. Olivolja

Olivolja innehåller hela 75 procent omättat fett och kan dels hjälpa dig att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet samt få dig att minska i vikt.

– Olivoljan håller dig mätt och belåten, förklarar Harris-Pincus.

5. Vin

Att alkohol innehåller en hel del kalorier vet alla, men att dricka ett glas en eller två gånger i veckan påverkar inte din vikt, menar Langer.

– Men tänk på att alkohol kan få skräpmat att kännas mer lockande. Är du orolig för att ett glas vin ska få dig att spräcka din kaloribudget, byt ut efterrätten eller brödet den dagen, tipsar hon.

6. Mjölkchoklad

Den mörka chokladen är sedan länge känd för sina hälsofördelar, men visste du att den sötare och mindre bittra mjölkchokladen också är bra för hälsan?

–Även om mjölkchoklad inte är fullt lika näringsrik som mörk choklad kommer den inte få dig att öka i vikt – om du inte överdriver konsumtionen. Viktminskning och viktökning handlar om regelbundenhet i din diet och om du sköter dig bra vanligtvis gör några rutor mjölkchoklad varken till eller från, säger Langer.

7. Banan

Visst är det så att vattnig frukt ofta innehåller färre kalorier än exempelvis banan, men man får inte glömma att bananen också är packad med nyttiga ämnen som vi behöver få i oss. En medelstor banan innehåller bland annat tre gram fibrer och 422 milligram kalium.

– För att få ut mest av din viktminskning bör du äta banan med proteinrikt jordnötssmör eller grekisk yoghurt. Kolhydraterna i bananen är utmärkta att äta med fett och protein, underlättar för matsmältningen och håller blodsockerkurvan på en jämn nivå, säger Harris-Pincus.

8. Pasta och bröd

– Det finns ingen anledning att undvika bröd och pasta. Problemet för många är dock att de äter alldeles för mycket för att det är så himla gott, förklarar Langer.

Hon menar att det är helt okej att regelbundet äta en måttlig portion pasta.

– Och väljer du fullkornspasta eller bröd håller du dig nöjd och mätt längre eftersom fibrerna och proteinet gör att det tar längre tid att smälta.

9. Potatis

Den goda knölen har fått utstå mycket hat i diet-kretsar och det beror till stor del på att den har ett relativt högt GI-värde.

– Genom att äta din potatis med smör eller grekisk yoghurt – som innehåller fett – jämnar du ut topparna och dalarna och minskar risken för en blodsockerkrasch, säger Langer.

10. Avokado

Studier visar att avokadons omättade fetter kan hjälpa dig att hålla dina cravings i schack i flera timmar framåt, men fruktens höga kaloriinnehåll skrämmer många.

– Så länge du har portionsstorleken under kontroll är det fritt fram, säger Harris-Pincus.

En måttlig portion är ungefär en femtedel av en medelstor avokado och trots att det innehåller cirka 125 kalorier kan fetterna motverka att du överäter under dagen.

11. Gluten

– Såvida du inte är glutenintolerant eller lider av celiaki finns det ingen mening att utesluta glutenprodukter, menar Harris-Pincus.

Många glutenfria produkter innehåller dessutom mindre näring än sina glutenmotsvarigheter eftersom många tillverkare packar dem fulla med raffinerade ingredienser och ämnen för att de ska smaka bättre.

Läs också: Lista: 11 hälsosamma livsmedel vi borde äta mer av

Utvald läsning