10 skäl att sluta med sociala medier – genast!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Visst låter det som en dystopi, minst sagt. Men har vi inte alla tänkt tanken när vi insett hur mycket vi styrs av sociala medier, hur mycket tid det tar från annat – för att inte prata om hur extremt mycket vi exponerar våra privatliv. Och det är bara toppen på isberget.

Jaron Lanier har själv varit med och tagit fram några av Facebooks algoritmer, bedriver forskning i samarbete med Microsoft och har varit banbrytande inom Virtual reality. Han är minst sagt insatt, och nu har han bytt sida och menar att vi har gjort ett gigantiskt misstag. I boken ”10 skäl att genast radera dina sociala medier” (reklamlänk från Apprl) förutspår han hur och varför webben blir vår undergång.  

Jaron Laniers 10 skäl att genast radera dina sociala medier

  1. Du är på väg att förlora din fria vilja.
  2. Att sluta med sociala medier är det mest välriktade försvaret mot vår tids vansinne.
  3. Sociala medier gör dig till en skitstövel.
  4. Sociala medier urholkar sanningen.
  5. Sociala medier får det du säger att bli meningslöst.
  6. Sociala medier ödelägger din empatiska förmåga.
  7. Sociala medier gör dig olycklig.
  8. Sociala medier vill inte att du ska kunna försörja dig.
  9. Sociala medier omöjliggör politik.
  10. Sociala medier hatar din själ.

Storebror ser dig

Laniers åsikter om webbens utveckling har förärat honom en plats på Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer. Bland det som oroar honom allra mest är algoritmerna och ”storebror ser dig”-problematiken. Hur vi gör ”allt” i telefonen – med våra sociala medier i bakgrunden.

Vi är nu 2,19 miljarder människor som använder Facebook varje månad, enligt den senaste statistiken. Lanier menar att vi utan att vi själva märker det utsätts för utstuderad manipulation och avancerad informationsinhämtning. Han drar paralleller med Pavlovs hundar som ”utan eftertanke reagerar på stimuli utlösta av algoritmer skapade i okänt syfte”.

En ”dopad” verklighet

Att algoritmerna styr vad du ser och skapar en ”dopad” verklighet, skräddarsydd för just dig och dina tidigare reaktioner och interaktioner är egentligen ingen hemlighet för den klarsynte. Men tänker du på innebörden i förlängningen? Hur du långsamt dras in i ett nät där någon annan håller i trådarna? Hur vi inte längre ser utanför vår bubbla och förståelsen för andra försvinner – hur hela vår syn på världen påverkas?

Apropå att se världen – om vi ens ser den. Sociala medier ligger ofta som ett filter mellan oss och de upplevelser vi just har – eftersom vi är så upptagna med att föreviga dem på sociala medier att vi inte kan insupa dem i nuet. Någon som känner igen sig?

Vi mår mycket bättre när vi pausar SoMe

För att inte tala om hur apparna får oss att må – egentligen. Undersökningar har visat att sociala medier ger unga depressioner, sömnstörningar och ångestkänslor. Andra undersökningar har visat att så lite som en veckas paus från Facebook fick användarna att må mycket bättre och bli nöjdare med livet.

Visst har sociala medier också lett till många bra saker. Sociala medier underhåller, förenar och har möjliggjort många viktiga uppror. Men även mycket av responsen på de positiva resultaten kan i förlängningen få negativa konsekvenser, tack vare algoritmerna, menar Lanier: ”Facebook är ett socialt massförstörelsevapen”.

Studier visar att människor spenderar mer än fem år av sina liv på sociala medier. I jämförelse spenderar vi 3,5 år på att äta och dricka. Hur vill du se tillbaka på ditt liv?

 

Läs också: Läs även: Därför kan du inte lägga ifrån dig mobiltelefonen

Läs också:Ny studie: Sängsurfandet ger oss sömnproblem

Läs också: Så påverkas ditt välmående av så lite som en veckas paus från Facebook

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Redaktionens tips
Dela på: