HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

10 otroliga saker du inte visste om kroppen

10 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Märkliga saker om kroppen.
Guld i blodet, tungavtryck och kvinnornas monstercell. Kroppen upphör aldrig att förvåna. Ju mer vi lär oss, desto mer finns det att lära sig och den ena uppgiften om kroppen är mer överraskande än den andra.
Annons

Alla har en kropp och vi känner den hyfsat väl. Men det finns säkert saker du inte hade en aning om. Som att kroppen innehåller guld och att hjärnan kan driva en glödlampa. Vi har samlat tio fakta om kroppen som du kanske inte kände till – men som du garanterat kommer att vilja berätta vidare om.

1. Näsan och öronen blir större hela livet

Det här är sant – fast inte på det sätt du tror. Att näsan och öronen växer hela livet är en kroppslig fakta som alla får höra någon gång under uppväxten. Och om man kollar på en gammal farbror är det ju slående hur stora öronen är!

Den forskning som gjorts på ämnet under senare år pekar på att öronen och näsan visst blir större under livets gång – men att allt är gravitationens fel. Och åldrandets. När vi blir äldre säckar liksom näsan och öronen ihop och de tappar sin spänst, som så mycket annat i kroppen. När vi lägger på gravitation på det här blir resultatet att näsan och öronen blir längre och större allt eftersom de dras nedåt. Samtidigt tappar våra läppar volym vilket gör att näsan ser ännu större ut. Det kan också förklaras med att näsan och öronen består av brosk som till skillnad från skelett kan fortsätta att växa livet igenom.

Annons

Källa: Flushing Hospital

2. Du är längre på morgonen än på kvällen

Eftersom gravitationen inte påverkar vår ryggrad och våra knän på samma sätt när vi ligger ner är vi ungefär en centimeter längre på morgonen än på kvällen. Under dagen pressas nämligen ryggraden ihop i och med gravitationen.

Det här blir extra tydligt när man studerar austronauter som är borta från jordens gravitation under en längre tid och kan vara flera centimeter längre när de landar på jorden igen. Väl nere blir de gradvis kortare igen för att till slut landa på sin vanliga längd.

Källa: Nasa

3. Du består av tio gånger fler främmande celler än mänskliga

Det kanske låter jättekonstigt, men om man bara räknar till antalet celler i vår kropp är vi mer bakterie än människa. Vi människor består av cirka 100 000 miljarder celler, men i våra tarmar finns tio gånger så många bakterier, och alltså tio gånger så många celler som inte är mänskliga.

Annons

Men lugn, du är människa ändå. Bakterierna är bara inneboenden som din kropp mår bra av.

Källa: 1177

4. Bebisar blinkar knappt

När man är vuxen blinkar man ungefär 10 till 15 gånger per minut (och om du fokuserar på hur ofta du blinkar, som du förmodligen gör nu, kommer du att blinka ännu oftare). När man är spädbarn blinkar man däremot bara en eller två gånger per minut.

Det är inte klart varför det är så här, men det finns teorier om att bebisars ögon inte behöver återfuktas lika mycket som vuxnas eftersom de sover så mycket och då skyddar ögonen. Det kan också vara så att bebisar, som ser väldigt dåligt, håller ögonen öppna för att kunna fokusera på det de ser.

Källa: The Annals of Neurology

5. Kvinnor har den största cellen

Kroppens största cell är ägget, men till skillnad från vad man kan läsa ibland är spermien inte den minsta. De minsta är istället de röda blodkropparna som bara är några tusendels millimeter stora. Ägget är ju en jätte i jämförelse, det är ungefär en tiondels millimeter stort.

Annons

Källa: 1177

6. Hjärtat – en outtröttlig hjälte

Ditt hjärta är ungefär lika stort som din knytnäve och kommer under din livstid att slå ungefär tre miljarder gånger. Under en minut i vila pumpar hjärtat ungefär fem liter blod, men om du anstränger dig riktigt hårt kan det pumpa upp till 36 liter på en minut, om du är elittränad. Det är som nästan tre och en halv vanlig tiolitershink. Du kan ju testa att sätta kranen där hemma på max och se hur mycket vatten den lyckas spola ur sig på en minut. Det säger en hel del om hjärtats kapacitet.

Källa: 1177, Idrottsforskning.se

7. Blodådrorna når två varv runt jorden

I din kropp finns i runda slängar 100 000 kilometer kapillärer, alltså de minsta blodkärlen. Om du skulle lyckas få ut alla och lägga dem efter varandra skulle det räcka mer än två varv runt jorden. Kapillärerna har väldigt tunna väggar och genom de väggarna avger blodet näring och syre till vävnaderna.

Annons

Källa: 1177

8. Värd din vikt i guld

Nej, rent krasst är du värd ungefär 80 öre i guldvärde. Det är för att din kropp innehåller ungefär två mg guld helt naturligt, vi räknar alltså inte guldplomber, och enligt dagens guldvärde hamnar värdet på en knapp krona. Om du nu skulle lyckas utvinna guldet på något sätt.

Källa: Sciencefocus

9. Hjärnan kan tända en glödlampa

Alltså inte på riktigt, men hjärnan förbrukar ungefär 20–40 W effekt. Alltså som en glödlampa. Men om du på något sätt skulle kunna utvinna den kraften för att istället tända en glödlampa skulle du ju inte kunna tänka.

Källa: Sveriges Radio

10. Var god lämna tungavtryck

Det verkar som att ditt tungavtryck är lika unikt som ditt fingeravtryck. Studier har gjorts och även om det behövs mer forskning på området så pekar det mot att det är så. Man skulle alltså kunna använda tungans avtryck för att identifiera en person och i kriminalteknik. Även om det kanske är vanligare att man lämnar fingeravtryck än tungavtryck när man begår brott.

Källa: Jomfp

Foto: TT

 

Läs mer:

MåBra granskar: Blir kroppen friskare av detox?

Vad händer i kroppen när vi får ångest?

10 tecken på att kroppen behöver stressa ner

Annons