SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

10 kändisars ord om hur de uppfostrar sina barn

08 aug, 2017 
AvNanna von Knorring
Hur man väljer att uppfostra sina barn är upp till var och en, men som förälder kan man hitta inspiration i andras kloka tankar och smarta knep. Här berättar tio kända personer om hur de uppfostrar sina barn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att uppfostra barn är inte alltid en dans på rosor även om de små liven förgyller livet. Familjer skiljer sig åt, åsikter går i sär och så gör även metoderna. Varje förälder är den bästa föräldern till sitt barn, men genom att lyssna till andra föräldrar kan man inspireras och hitta nya vägar att prova. Nedan följer tio kända personers tankar kring barnuppfostran.

Läs också: Agnes Wold: ”Sällan föräldrarnas fel”

1. Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är mamma till Wille, Charlie, Meja och Polly. I ett inlägg på sin blogg skriver hon om sina tankar kring barnuppfostran och att hon tror på att barn måste få konsekvenser för sina handlingar: ”Barn måste få lära sig höra ”nej” och lära sig att handlingar får konsekvenser. Så ni som tycker ni har ”jättehärliga” och ”livliga” barn som far runt som galningar medan ni sitter lojt i soffan medan era telningar uppför sig som om de vuxit upp bland vilda vargar i skogen – vi andra tycker inte det är charmigt. Alls. Vi tycker inte era barn är charmiga. Alls. Vi tycker bara ni ska skärpa er. Och uppfostra era barn. För DERAS skull.”

Annons

2. Adele

Adele är mamma till sonen Angelo, 4, och berättade om sin syn på hans uppväxt för Time: ”Jag kan knappt vänta på att få veta vilka som blir hans bästa vänner, vem hans flickvän eller pojkvän blir eller vilka filmer han kommer gilla. Vad mitt barn än vill göra eller bli så kommer jag alltid stötta honom oavsett vad.”

Läs också: Snälla föräldrar har lättare föra vidare egenskaper

3. Blake Lively

I en intervju med Glamour berättade Blake Lively om sin syn på hur hon vill uppfostra sina döttrar James, 2 år, och Inez, 10 månader: ”Sluta säga till små flickor att de kan göra vad de vill. De vet redan att de kan göra vad de vill. Det öppnar en dörr för frågor… Vi är alla födda med känslan att vi är perfekta, tills någon säger till oss att vi inte är det. Så det finns inget jag kan lära min dotter [James]. Hon har redan allt. Det enda jag kan göra är att skydda det hon redan känner.”

Annons

4. Prinsessan Victoria

Prinsessan Victoria berättade om sina tankar kring femåriga dottern prinsessan Estelles uppväxt framför kamerablixtar i TV4:s dokumentär ”Kronprinsessan Victoria 40 år”: ”Vi försöker ha ett så naturligt förhållningssätt som möjligt, och det blir det i och med att det finns ganska regelbundet runt omkring oss. Jag hoppas att det ska avdramatiseras och bli någonting naturligt. Det är klart hon kommer att gå igenom en massa faser hon också, men jag tror att en obegränsad kärlek och många kramar är en god grund att stå på. Jag hoppas att vi lägger någonting bra för henne att utvecklas från.”

Läs också: 7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla

5. Heidi Klum

Heidi Klum har fyra barn, döttrarna Helene, 13, och Lou, 7, samt sönerna Johan, 10, och Henry, 11. Hon tror på att följa strömmen när det kommer till livet som förälder: ”Vårt hem är fullt av liv, skratt och kaos. Varje middag spiller någon något. Eller så bär barnen sina skoluniformer och när vi äter frukost kommer det mat överallt på deras händer. Du kan säga till dem tusen gånger ”torka inte av det på dina byxor” och trots det kommer de göra det. Men det är då du måste följa strömmen. Mitt hem är inte ett museum. Du kan se att barn bor där. Det är lika mycket deras hem som det är mitt.”

Annons

6. Isabella Löwengrip

Bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip har barnen Gillis, 3, och Sally, 2, tillsammans med exmaken Odd Spångberg. År 2016 skrev hon i sin blogg: ”Den svåraste utmaningen är att vi vill ge dom allt dom pekar på men då försvinner också tron på sin egen drivkraft och förmågan att kämpa sig till sina mål. Känslan av att uppnå något själv, till exempel spara till något man verkligen vill ha, är både rolig och viktig. Och här kommer jag behöva bromsa mig själv så att jag inte ger dom hela världen utan istället inspirera till hur dom själva kan få hela världen.”

Läs också: Så säger 6 kändisar om sina mammakroppar

7. Will Smith

Will Smith har barnen Jaden, 19, och Willow, 16, tillsammans med Jada Pinkett Smith och sonen Trey Smith, 24, med Sheree Zampino. Om barnens uppfostran säger han: ”Vi använder oss inte av straff. Vi låter våra barn vara ansvariga för sina liv. Vårt koncept är att man ger dem så stor kontroll som möjligt över deras liv redan från ung ålder. Så när de gör saker får de göra vad som helst så länge de kan förklara för mig varför det är rätt sak att göra i deras liv.”

Annons

8. Julianne Moore

Julianne Moore är mamma till Caleb Freundlich, 19, och Liv Freundlich, 15. Hon tror på att låta barn hitta sina egna åsikter: ”Du måste jobba väldigt hårt för att ge ditt barn fördomar. Barn föds utan fördomar. Om familjer med samkönade föräldrar finns och de ser familjer leva på det sättet kommer det vara något helt naturligt och normalt för dem.”

Läs också: Celeste Barber driver med kändisar på Instagram

9. Barack Obama

Barack och Michelle Obama har döttrarna Malia, 19, och Sasha, 16. Vid Fars dag 2011 skrev Barack Obama om föräldraskap: ”Vi kan alla uppmana våra barn att stänga av tv-spelen och plocka upp en bok. Vi kan alla packa ner en hälsosam lunch till vår son eller gå ut och spela boll med vår dotter. Och vi kan alla lära våra barn skillnaden mellan rätt och fel och visa dem värdet i att behandla andra som vi själva vill bli behandlade”.

10. Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd är mamma till Matheo, 5, och Evelyn, 2. Hon tror inte på hot och straff i uppfostran och skriver i ett blogginlägg från 2016: ”Man vill ju att barnen ska lära sig att klä på sig på morgonen för att det är bra att ha på sig kläder till förskolan – inte för att de får titta på tv OM de gör det. Blir lite fel fokus. Sen känns det illa när Matheo självmant frågar oss om potentiella hot om han till exempel inte äter upp maten ”Får jag inga julklappar då”, ”Får jag inte leka med Vincent då”. Då tittar Gustav och jag på varandra och känner oss som världens sämsta föräldrar så vi har skippat det där med hot. Vad alternativet har blivit vet jag inte, men jag vet att vår relation till Matheo har blivit mycket bättre. Vi ser inte på honom som den där trotsiga lilla killen man måste hota med tv utan vi ser honom som den där sköna lilla killen som är roliga att hänga med och leka med. Allt är mycket bättre.”

Artikeln publicerades först på Femina.

 

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Säga till barn

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons