10 filmstjärnor om sina värsta kroppsförvandlingar

Hollywoodkändisars kroppsförändringar.

Har du sett en action-rulle och tänkt ”Varför kan inte jag se ut så där?” när stjärnan trippar runt i bikini, superslimmad men med väldefinierade kurvor, eller slåss med bar överkropp och ett tydligt sexpack?

Det finns många bra svar på det, men de bästa är kanske stjärnornas egna. För det vi ser i tv-serier och på film är ofta så långt ifrån verkligheten man kan komma när det gäller kroppsformer. Många kändisar har fått genomgå vansinniga dieter och träna fler timmar om dagen än en annan sitter på kontoret. Och vissa får men för livet – både fysiskt och mentalt.

Här 10 skådespelare som du aldrig behöver vara avundsjuk på igen – för inte ens de ser ut som du är van att se dem.

Linda Hamilton i Terminator 2

Linda Hamilton.

Linda Hamilton i Terminator 2.

Efter den första Terminator-filmen skulle Linda Hamilton komma tillbaka till en helt ny roll. Hon var inte längre en oskyldig, ovetande blivande mamma utan en fullfjädrad krigar-morsa. Och det skulle synas.

När hon började träna inför filmen var hon en nybliven mamma, med allt vad det kan innebära för kroppen. Hon hade 13 veckor på sig, och tränade tre timmar om dagen, sex dagar i veckan. Hon levde på flingor och skummjölk, kyckling och torra sallader – även under hela inspelningen på sex månader. I träningen ingick löpning, cykling, simning, trappträning och träning med vikter

– Det var ett rent helvete, har hon sagt i en intervju med Entertainment 1991.

Hugh Jackman i X-Men

Hugh Jackman.

Hugh Jackman i X-Men.

Hugh Jackman spelade karaktären Logan, eller Wolverine, i X-men-filmerna under 17 år, och inför den sista, ”Logan” hade han hunnit bli 48 år gammal. Och den rippade mutanten vi sett på bioduken har verkligen fått jobba för sin uppmärksammade kropp. Inför de tröjlösa scenerna fick han till exempel genomgå en väldigt speciell procedur som vi verkligen inte vill rekommendera.

Förutom tre månaders extremt hård träning med tunga vikter var ”pricken över i” en period av uttorkning för att verkligen få både muskler och ådror att synas tydligt, något stjärnan själv varnar för i en intervju. 36 timmar innan scenen skulle filmas fick han dricka tio liter vatten, men sedan ingenting fram till filmandet.

– Jag tappade fem kilo i vattenvikt, berättade stjärnan då.

Natalie Portman i Black Swan

Natalie Portman.

Natalie Portman i Black Swan.

Många lade nog märke till Natalies späda kroppshydda i thrillern Black Swan från 2011, en roll hon också oscarbelönades för. Och det tog stjärnan ett års träning för att komma i form till inspelningen.

Bland annat jobbade hon i åtta timmar om dagen med före detta ballerinan Mary Helen Bower, och utöver det tränade hon simning, crosstraining och uthållighetsträning, ibland tränade hon så mycket som 16 timmar per dag.

Sammanlagt gick hon ner tio kilo för rollen. Hon åt knappt och använde kaffe och cigaretter för att tappa den sista vikten – inte särskilt hälsosamt, minst sagt.

Brad Pitt i Troja

Brad Pitt.

Brad Pitt i Troja

När Brad Pitt blev castad för det historiska eposet Troja blev han tvungen att lägga på sig 12 kilo muskler. En populär amerikansk fitness-sida skriver om hans transformation:

”Du tittar på en kille som haft sju månader på sig att bara träna för den här rollen och haft en personlig tränare, styrkecoach, stretchingcoach, massör, yogacoach med mer”.

Inte helt realistiskt för en vanlig människa med heltidsjobb och familj va?

Hilary Swank i Million Dollar Baby

Hilary Swank.

Hilary Swank i Million Dollar Baby

Hilary Swank lyckades förvandla sin kropp från den klassiskt slanka Hollywood-kroppen, till den hos en kvinnlig boxare – på 90 dagar. Hur?

Ja, det var inte en lätt match. Hon tränade stenhårt både boxning och styrketräning fyra-sex timmar om dagen, och gick samtidigt på en strikt diet där det ingick att hon skulle äta var 90:e minut och totalt 4000 kalorier per dag . Hon lyckades lägga på sig nästan nio kilo muskler under den här tiden, och berättar att det tog hårt på psyket.

– Jag upptäckte att mer än något annat så lärde jag mig av den här filmen om psykets styrka, och hur mina tankar var mitt största hinder, har hon sagt till Movieweb

Kumail Nanjiani i The Eternals

Kumail Nanjiani kanske vi mest har sett i komiska roller som i Big Sick och Community, men snart dyker han upp i nya Marvel-filmen The Eternals som karaktären Kingo. Och inför rollen har Kumail gått igenom en märkbar transformation, från en normal vuxen manskropp till rippat muskelberg. En förvandling han i efterhand talat ärligt om.

”Jag hade aldrig kunnat göra det här om jag inte hade haft ett helt år med de bästa tränarna och nutritionisterna, betalade av världens största studio”, skriver han i ett uppmärksammat Instagram-inlägg. Han medger också att han jobbat alldeles för hårt alldeles för länge, han har haft fem olika personliga tränare och fått hälsosam mat levererad varje dag.

Han fortsätter: ”Jag är glad att jag ser ut så här, men jag förstår varför jag aldrig har gjort det förut – det hade varit omöjligt utan dessa resurser och all tid”. Han tackar även sin fru Emily som stått ut med honom under tiden när han inte varit så rolig att umgås med – och lovar att han ska bli intressant igen någon dag.

Jennifer Garner i Alias

Jennifer Garner.

Jennifer Garner i Alias

Efter roller som spion i Alias, och hjältinna i Marvels Electra, fick skådespelerskan Jennifer Garner nog. Hon har berättat att det alltid finns en stund i omklädningsrummet när hon tänker att hon borde gått ner två kilo till för att passa bättre i filmklänningarna, men att hon bara inte kan:

”Jag bantade så länge medan vi filmade Alias och jag spelade superhjälte, att det nu är något i mig som inte kan göra något så extremt längre”, har hon berättat för Yahoo Lifestyle.

Tom Hardy i Warrior

Tom Hardy.

Tom Hardy i Warrior

Tom Hardy har många gånger under sin karriär förändrat sin kropp för att passa en roll, men det har kostat. Nu säger han att han är orolig att han ska kollapsa om han försöker sig på det en gång till. Exempel på roller han fått förvandlas för är när han skulle spela MMA-kämpe i filmen Warrior, eller monsterboven Bane i The Dark Knight Rises.

– Om jag fortsätter lägga på mig vikt kommer jag att kollapsa som ett korthus under för mycket vikt, har han sagt tidigare.

Han menade att det var en sak att hålla på att gå upp och ner i vikt som ung, och en helt annan när man kommit upp i 40-årsåldern. Han upplever det som svårt att gå från att ha tränat sig till vansinne för en film, för att sen gå ner till normalvikt för en annan.

– Att gå från en extrem till en annan har sitt pris, säger han.

Jennifer Lawrence i X-men

Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence i X-men

Som 20-åring slog hon igenom med filmen Winter’s Bone, men tog senare över rollen som Mystique i de nyare X-men-filmerna från 2011. Och för den rollen blev hon tvungen att träna hårt i tre månader. Hon har själv beskrivit att hon var hungrig i fem månader på grund av den hårda bantningen, samtidigt som hon tränade två timmar dagligen med en PT, bland annat styrketräning, löpning och yoga.

Till och med mellan tagningarna på inspelningsplatserna tvingade PT:n Dalton Wong Lawrence att träna med gummiband.

Gerard Butler i 300

Gerard Butler.

Gerard Butler i 300

I den omtalade filmen 300, en fiktiv återberättelse av det historiska slaget vid Thermopyle, spelar Gerard Butler spartanernas kung Leonidas. Inför rollen tränade han hårdare än de flesta atleter, i fyra månader i streck. Faktum är att hans PT uppfann något som fick namnet ”The 300-rep Spartan workout”, som innebär att Butler gjorde 25 pullups, 50 marklyft, 50 box jumps, 50 floor wipers (magövning), 50 frivändningar med kettlebell och 25 pullups till. Självklart i kombination med annan träning.

Och den här typen av extrem träning tar ut sin rätt. Efter månader av extremhård träning och svärdövningar hade skådespelaren smärtor i alla kroppens leder. Han blev övertränad och fick svårt att återhämta sig.

Det ledde till att han efter att filmen spelats in tog helt och hållet ledigt från träning i åtta månader för att återhämta sig.

Foto: TT

Läs mer:

17 Hollywoodkändisar du kanske inte visste var släkt

Hollywood-kändisar du inte visste har barn ihop

Dubbelgångare? 28 kändisar som är nästan identiskt lika