Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Vilka vaccinationer behöver jag – och hur reser jag med läkemedel?

06 jul, 2024 
Två kvinnor som är på semester.
Foto: TT
”Pia” undrar vilka vaccinationer hon behöver när hon ska resa till Vietnam, och hur ska hon göra med sina läkemedel under flygresan? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Fråga: Jag och min väninna ska åka på en tvåveckors mat- och kulturresa till södra Vietnam och jag undrar vilka vaccinationer jag behöver? Jag har aldrig varit utanför Europa tidigare. Jag är nyligen vaccinerad mot Hepatit A och B, i övrigt kan jag inte minnas att jag fyllt på några av de vaccinationer jag fick som barn. Jag är född 1948.

Dessutom undrar jag hur jag gör med mina mediciner på flygresan, kan jag ha dem i handbagaget? Jag äter blodtrycksmedicin, Panodil och Omeprazol vid behov. Är det något annat vi tanter ska tänka på inför en långresa?

/Pia

Läkaren Christina Lundell svarar: "Fyll på era vacciner"

Vilken spännande resa! Och helt rätt att tänka igenom sina vaccinationer när man ska ut på landsbygden i fjärran länder.

Annons

Exakt vilka vaccinationer ni behöver varierar utifrån resmål, hur länge ni ska vara borta och i vilka miljöer ni kommer att vistas. Hör gärna med arrangören.

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

“Tanter” som ni behöver först fylla på de vanliga vaccinationerna. Stelkramp och difteri missar många att förnya. Inför flygresan kan det vara smart med vaccin mot influensa, covid-19 och pneumokocker om ni inte redan gjort det. Hepatitvaccin har ni ordnat.

Det låter som att ni kommer att befinna er på en turistresa med bättre standard. Ni är inte borta så länge att ni behöver skydd mot tyfoidfeber och rabies. Ska ni vistas och äta mat tillagad i enklare miljöer kan ni överväga koleravaccin, men håller ni er till resmål med turiststandard anses det inte behövas. Handbagaget är en trygg plats för dina läkemedel under resan.

Annons

Regler för läkemedelsinförsel varierar mellan länder, ambassaden kan ge exakt information om vilka krav som ställs, men eftersom du har standardläkemedel tror jag inte att det kommer att uppstå några problem. Den som behöver narkotikaklassade läkemedel eller ska vara borta längre än en månad har större krav på dokumentation. Läkare skriver regelbundet reseintyg om läkemedel i den typen av fall. Håller man sig inom Schengenområdet kan man få intyg på apoteket. Ta med originalförpackningen för att minska risken för missförstånd.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons