Varför får jag nackspärr hela tiden – och hur får jag bort den?
Fråga: Sedan många år har jag haft besvär med min nacke. Får ofta nackspärr, det kan variera vilken sida men allt som oftast på höger sida. Det vanliga är att jag vaknar med nackspärr på morgonen och inte har känt av någon förvarning dagen innan. Det håller då ofta i sig under dagen, och ibland kan det ta flera dagar innan det släpper helt. Ibland är jag besvärsfri i några månader men det kommer alltid tillbaka.
Jag var med i en bilolycka för 20 år sedan och blir orolig att jag har en whiplash-skada efter det. Men jag har ju inga besvär med nacken mellan episoderna med nackspärr. Kan det ändå vara whiplash jag har? Jag vet att min mamma också hade mycket besvär med sin nacke när hon levde, kan det vara ärftligt? Jag jobbar på kontor och är frisk i övrigt.
/Ninni, 53 år.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Rörelse skyndar på läkningen"
Min första tanke när jag läser din fråga är att du kanske ska se över hur du sover. Har du en bra säng och kudde? Om det är så att du återkommande vaknar med nackspärr men inte har besvär med nacken i övrigt, så tänker jag att du kanske sover i en obekväm icke ergonomisk ställning, som triggar kramp i nackmusklerna.
Nackspärr innebär just att det blir en plötslig kramp i nackmuskulaturen, vilket orsakar smärta och stelhet. Det kan drabba oss alla. Då blir det ofta svårt att vrida och luta huvudet. Krampen sitter ofta mer på en sida av nacken. Att drabbas av nackspärr är vanligt och det är inte heller ovanligt att man som du beskriver har återkommande besvär med nackspärrsepisoder.
Ibland kan man få nackspärr utan uppenbar orsak, men vanligast är att man gjort en häftig rörelse i nacken som triggar i gång det, eller haft en obekväm sovställning. Nackspärr brukar successivt gå över på några dagar och ger inga andra symtom än just smärta och stelhet i nackmuskulaturen.
Symtom nackspärr
- Smärta och stelhet i nacken.
- Debuterar ofta plötsligt under några timmar eller att man vaknar med nackspärr.
- Sitter ofta i ena nacksidan och smärtan kan stråla ut i skuldran, armen eller mot bakhuvudet.
- Huvudrörelser är ofta smärtsamma och försämras.
- Muskelkrampen kan vara så stark att det är svårt att hålla huvudet i ett neutralt läge. Då tippar man huvudet åt ena sidan.
Nackspärr är ofarligt och ett tillstånd som är självläkande. Men det finns vissa symtom som i kombination med nackspärr kan tyda på annan bakomliggande sjukdom som akut behöver undersökas och ibland åtgärdas.
Man ska alltid söka vård om man upplever smärtorna i nacken mycket svåra samtidigt som man upplever svaghet eller domningar i ena armen eller handen, vilket kan vara symtom på till exempel ett diskbråck i nacken. Om man får svår smärta i nacken och samtidig feber, eller känner sig allmänpåverkad, ska man också kontakta vården för en bedömning.
Men i de allra flesta fall är nackspärr alltså ett ofarligt och självläkande tillstånd som går över inom ett par dagar eller en vecka. Rörelse är bra för att skynda på läkningen, man ska försöka leva som vanligt och vara aktiv.
Vila och stillhet gör ofta krampen sämre och förlänger tiden med besvär. Många upplever symtomlindring av värme och det kan vara skönt att ha en halsduk eller använda en värmedyna. Man kan även ta receptfria smärtstillande läkemedel vid behov för att minska smärtan.
Du beskriver att du har besvär med återkommande episoder av nackspärr. Då kan det vara klokt att se över så att du har en bekväm säng och en bra kudde som kan minska risken för ogynnsam sovställning.
Du skriver även att du jobbar på kontor, där är det klokt att se över din arbetsställning. Har du förutsättningar på jobbet för en god ergonomisk arbetsställning för din nacke? Kanske är det bra att ha ett höj- och sänkbart skrivbord för att kunna variera arbetsställning framför datorn.
Du skriver inget om huruvida du tränar regelbundet eller inte. Vid återkommande besvär med rörelseapparaten är det alltid viktigt att förebygga problemen genom att träna regelbundet och vara fysiskt aktiv. Det är viktigt att stärka upp musklerna för att minska belastningsrelaterade besvär med smärta och rörelseinskränkning.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg - 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT