Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför drabbas jag av yrselattacker?

26 mar, 2024 
En kvinna som håller sig för pannan och är yr.
Foto: TT
”Ilse” är 47 år och är drabbad av yrselattacker som kommer och går. Vad kan det bero på? Läkaren Christina Lundell svarar.
Annons

Fråga: Jag är 47 år och har under några månader haft problem med yrselattacker. När jag rör på mig känns det som att hela rummet snurrar och jag mår illa. Ibland varar yrseln bara en kort stund, ibland kan jag ha yrsel en hel dag. Jag har också nedsatt hörsel på ena örat, nästan som lock.

Jag har haft kristallsjukan en gång, det var riktigt obehagligt men då blev jag bra efter några dagar. Denna yrseln kommer och går, men vill inte ge med sig. Vad kan det bero på? Det började strax efter en intensiv jobbperiod och jag misstänkte att det berodde på stress. Nu har jobbet lugnat sig, men yrseln är fortfarande kvar.

/Ilse

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Läkaren Christina Lundell svarar: ”Kan vara Ménières”

Yrsel är ett ämne att skriva böcker om. Yrsel kan vara nautisk, kännas som sjögång, eller rotatorisk, som en karusell.

Annons

Den vanligaste yrseln är den som uppkommer vid uppresning, den är oftast ofarlig och beror på att blodet åker ner i benen innan kärlen hinner ställa om sig. Kristallsjukan beror på att små otoliter, sandkorn inne i hörselgången, klumpar ihop sig och skvimpar runt när man rör sig. Då blir man yr vid lägesförändring tills de har lagt sig tillrätta igen.

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Men ibland kan nytillkommen yrsel bero på allvarliga händelser i hjärnan, till exempel stroke. Därför ska man ta ny yrsel på stort allvar.

I ditt fall låter det som att balansorganet är påverkat. Karusellåkandet uppstår när synintrycken inte matchar med intrycken från balansorganen i innerörat.

Du har påverkan på hörseln och lock för örat. Det brukar bero på ett par olika saker.

En del personer, inte minst stressade personer i 40-årsåldern kan få ett förhöjt tryck inuti örat. Det kallas Ménières sjukdom.

Annons

Den vanligaste behandlingen är att man får vätskedrivande tabletter, men det finns också andra behandlingar och i allvarliga fall till och med injektioner som skadar hörselnerven så att man får nedsatt hörsel men slipper symtomen.

Livsstilsfaktorer är viktiga: att inte stressa för mycket och att träffa en sjukgymnast. En del blir hjälpta av att äta saltfattig kost och andra specialkoster.

I vissa fall kan samma typ av besvär bero på att man har en långsamväxande tumör som trycker på öronnerven. Det låter värre än det är, det brukar gå bra att åtgärda men du behöver boka tid för en undersökning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons