Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag har svårt att tömma blåsan och kissar ofta – vad ska jag göra?

01 jan, 2024 
Bekymrad äldre man sitter i soffa
82-årige "Bertil" har svårt att tömma blåsan, urinläckage och springer på toaletten ofta. "Vad ska jag göra åt mina problem?" frågar han läkaren Hanna Brännlund, som berättar mer om förstorad prostata.
Annons

Fråga: Jag är en 82-årig man som har dragits med inkontinensproblem en längre tid. Min hustru säger att jag måste söka läkare för det. Jag har svårt att tömma blåsan helt och ofta kommer det några droppar i underbyxan. Jag springer på toaletten flera gånger per natt men det kommer oftast bara små skvättar.

Vad ska jag göra åt mina problem? Jag är gammal och har ingen lust att opereras. Jag och min hustru har inget samliv, men visst är det lite besvärande när det trycker på så ofta och jag måste byta underkläder. Finns det något på apoteket som kan hjälpa? /Bertil

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Finns bra behandling"

Besvären du beskriver med frekvent kissande i små skvättar samt även urinläckage och att du ibland har svårt att tömma blåsan är typiska symtom på en förstorad prostata. Prostatan är en körtel som sitter runt urinröret, mellan penis och urinblåsan, och växer i storlek successivt under livet framför allt hos män över 60 år. Varför prostatan växer med åren och blir förstorad är oklart men det drabbar ungefär varannan man över 60 års ålder. 80% av män över 80 års ålder är drabbade. Så godartad prostataförstoring är vanligt och det finns bra behandling att få.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

De vanligaste symtomen av en förstorad prostata är att strålen blir svagare när man kissar och att det också kan vara svårt att komma i gång med att kissa. Ibland kan man behöva krysta för att tömma urinblåsan helt. Det är också vanligt att man behöver kissa oftare och att man har besvär med urinläckage precis som du beskriver.

Då du beskriver uttalade besvär och också ibland har svårt att tömma urinblåsan helt, så tycker jag att du ska boka en tid hos din familjeläkare för undersökning och behandling. Vi brukar då känna på prostatan och göra ett ultraljud på magen för att se hur mycket urin som ligger kvar i urinblåsan efter att du har kissat. Om det står mycket urin kvar i blåsan så kan man ibland behöva hjälp att kissa med en kateter.

Om symtomen kommer hastigt eller man upptäcker något avvikande vid undersökningen av prostata så brukar ett blodprov för PSA tas för att utesluta prostatacancer. Godartad prostataförstoring ökar dock inte risken för prostatacancer. Om undersökningen ser bra ut så finns bra behandling att tillgå. Det finns olika typer av läkemedel mot godartad prostataförstoring att prova som kan ge en bättre livskvalitet. Om läkemedel inte hjälper eller om prostatan är väldigt förstorad så kan det bli aktuellt med en bedömning hos en urolog för operation.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Se och träna knipövningar med oss: Snabba knipBrand logo
Se och träna knipövningar med oss: Snabba knip
Annons