Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

”Varför blir balansen sämre med åldern?”

01 dec, 2022 
En kvinna som står still i skogen
Gun, 54, undrar varför hennes balans har blivit sämre med åldern. Så här svarar MåBra:s PT Sandra Hiort:
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Varför blir balansen sämre med åldern?

Hej, jag är 54 år och har upptäckt att min balans verkligen inte längre är vad den en gång varit. Varför får man sämre balans med åldern och vad ska jag göra åt det? Undrar, Gun

Se också: Övning som tränar balans – stående stjärna

Månadens övning oktober – stående stjärnaBrand logo
Månadens övning oktober – stående stjärna

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar:

Hej Gun, vad klokt att du vill ta tag i din balansträning. Balansen är ju väldigt viktig att ha med sig hela livet. Vi använder den ju mest hela tiden – när vi står, går, sätter oss ner … En riktigt bra anledning att träna balansen är för att undvika fallolyckor, inte minst senare i livet. Det är alldeles för många som råkar ut för dem som äldre.

Det finns flera olika anledningar till att balansen brukar bli sämre med åren. Dels tappar vi muskelmassa snabbare och behöver styrketräna för att jämna ut det. Många lever också stillasittande vilket gör att man förlorar muskler, då man inte använder dem. Man kan också få sämre syn som påverkar, sämre reaktionsförmåga och reflexer, vilket också påverkar balansen. Att inte sova ordentligt kan påverka balansen negativt. Liksom olika mediciner.

Annons

Till frågan vad man kan göra åt att balansen blir sämre blir svaret kort och gott träna. Gärna varierat. Vi behöver styrketräning för att öka muskelmassan och för att inte blir stela. Vi behöver rörlighetsträning för att hålla oss rörliga. Blir våra rörelser begränsade får vi sämre balans. Vi kan också träna övningar där vi verkligen använder balansen, för att komma åt de mindre, stabiliserande musklerna. Och träna gärna fötterna, som behöver vara stabila för att vi ska fortsätta stå stadigt. Det är inte heller fel att träna reaktionsförmåga. Men du tränar ju faktiskt balansen redan genom att bara promenera också!

3 tips för bättre balans

  1. Öva balansen lite extra när du går genom att välja ojämn terräng som underlag. Då tränar du också fötter och stabiliserande muskler.
  2. Om du sitter still mycket – ta pauser där du ställer dig och stå gärna på ett ben i taget. Vill du utmana dig mer så står du på en kudde. Eller blundar!
  3. Öva gärna på kroppsmedvetenhet, för att hjälpa kroppen fortsätta ha koll på dina rörelser. Till exempel genom yoga.

Har du frågor om träning?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om träning - Mejla till [email protected]

Foto: TT

Annons