Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Ofta halsfluss – kan jag operera bort halsmandlarna som vuxen?

03 jan, 2024 
kvinna känner på halsen
Läsaren "Sonia" har haft återkommande halsfluss och börjar fundera på om hon ska operera bort halsmandlarna. Hur funkar det? Doktor Gunilla Hasselgren svarar.
Annons

Fråga: Jag har haft halsfluss tre gånger i år, har fått antibiotika de två sista gångerna, och har haft halsinfektioner flertalet gånger tidigare, både som barn och vuxen. Det är hemskt att knappt kunna äta på grund av smärtan och jag undrar nu om jag borde operera bort halsmandlarna? Jag är 42 år och snarkar lätt och har förstått att en operation kan hjälpa även mot det.

/Sonia

Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Doktor Gunilla Hasselgren svarar: "Problemen vägs samman"

Vid upprepade infektioner under livets gång, på det här sättet, kan man alltid be om en bedömning hos en öron-näsa-halsläkare. Ibland kan man få ett par infektioner på rad utan att vi tycker att vi behöver gå vidare med det. Men du verkar ha haft bekymmer i många år, och då kan det vara aktuellt med en remiss till en halsläkare. Där vägs dina problem samman, dina symtom och hur det ser ut i svalget med mera.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Om du generellt har stora tonsiller, eller halsmandlar, och till exempel lite svårt med att svälja (även när du inte har en infektion) så kan det tala för att en operation skulle underlätta för dig. Flera infektioner per år kan också göra att ett borttagande av tonsillerna, eller delar av dem, skulle rekommenderas.

Det finns körtelvävnad som hör till immunförsvaret i hela svalget. Så man kan fortfarande ha infektioner och halsont även efter en operation. Men förhoppningsvis blir det inte lika besvärligt som innan.

Annons

Angående snarkningarna är det ovanligare med operationer för just det i dag. Man får oftare hjälp med en mask för ansiktet och en maskin som blåser in luft i näsan och/eller mun. Visst kan förstorade tonsiller bidra till att man snarkar, men man brukar inte föreslå operation i första hand på grund av det.

Fakta om dina halsmandlar

De två körtlarna som kallas tonsiller, eller halsmandlar, sitter på varsin sida om svalget och har formen och storleken av en mandel.

Om du har förstorade halsmandlar eller ofta har halsfluss kan de behöva opereras bort, helt eller delvis.

Halsmandlarna består av lymfvävnad som är en del av immunförsvaret. En operation av dem försämrar inte immunförsvaret – det finns liknande vävnad på andra ställen i svalget.

Källa: 1177

Vid läkarbedömningen kontrolleras även näsa och öron, samt om du till exempel har högt blodtryck och hur mycket du väger. Det senare för att det finns gränser, vid övervikt, då det kan vara en risk att operera överhuvudtaget. Bedömningen är alltså helt individuell, så du får söka och diskutera vad som kan vara bra att göra i nuläget för att minska risken för fortsatta infektioner.

Foto: Shutterstock/TT

Annons