Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Nästäppan ger aldrig med sig – ska jag söka vård?

09 jan, 2024 
En kvinna som snyter sig.
”Lina” har en ihållande snuva och nästäppa. Nu undrar hon om hon ska söka vård för sina besvär? Så här svarar läkare Gunilla Hasselgren.
Annons

Fråga: Jag har sedan nästan ett år tillbaka haft problem med nästäppa och snuva. Eftersom symtomen kom på våren tänkte jag att det hade med pollen att göra, även om jag inte tidigare har haft pollenbesvär. Men nästäppan och snuvan har envist hållit i sig. Sedan senhösten har jag också upplevt nedsatt luktsinne och tryck över bihålorna. När jag har sökt efter information på nätet så ramlade jag över något som heter näspolypos, kan det vara detta jag har?

När jag var liten opererade jag bort polyper från näsan, kan de ha kommit tillbaka? Jag borde väl egentligen söka läkare, men har tyckt att det känns lite dumt när symtomen är så diffusa. Nu har dock sömnen blivit sämre och jag är så himla less på mina besvär.

/Lina

Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppanBrand logo
Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

Mer om polyper

Näspolyper kan komma efter en långvarig infektion i näsan eller bihålorna, bero på allergiska besvär och är vanligare hos personer med astma.

Små polyper brukar inte ge symtom, medan stora kan ge nästäppa, återkommande snuva och nedsatt lukt- och smaksinne.

Nässpray med kortison kan göra polyperna mindre. Ibland krävs operation.

Om polyperna får växa till sig kan det utvecklas till näspolypos som är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Då kan man känna ett tryck över bihålorna, ha svårt att andras genom näsan och ha problem med hosta.

Källa: 1177 & Apoteket

Annons

Läkare Gunilla Hasselgren svarar:

Jag tycker inte alls att du ska dra dig för att söka. Det låter som om du har en inflammation i nässlemhinnan, och att du skulle vara hjälpt av nässpray med kortison. Det används för övrigt både vid allergi och näspolypos.

När du var liten hade du förmodligen det vi kallar för en körtel bakom näsan – en lymfkörtel i övre delen av svalget som täppte till näsandningen.

Gunilla Hasselgren

  • Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
  • Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.

Gör en plan tillsammans med din läkare

Näspolyper hos vuxna utlöses också delvis av inflammation och/eller infektioner i slemhinnan och ger särskilda svullnader i anslutning till näsans bihålor. Vi har en ganska stor yta av slemhinna i näshålan med så kallade näsmusslor, eller längsgående skivor av brosk, som slemhinnan veckar sig runt. Ytan behövs för att vi ska kunna värma kylig luft, fånga upp smutspartiklar som kommer in och göra snor som gör att vi kan snyta ut både smuts, virus och bakterier.

Annons

Slemhinnan kan ändra sig med åren, bli överkänslig och svälla så att man blir täppt, eller göra överdrivet med rinnande snuva.

Det är möjligt att du även har ett inslag av allergi, vilket man också kan ta ställning till när du söker.

Som jag ser det är dina besvär inte diffusa och att du skulle vara hjälpt av behandlingen. Man kan vid besöket undersöka näsan, så får du svar på dina funderingar. Spraybehandlingen kan pågå i perioder när du behöver. Du och läkaren gör upp en plan.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons